Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 527
 İndirme 40
 Sesli Dinleme 4
TÜRKİYE’DE MÜZİK TERAPİ KONUSUNDA OLUŞTURULMUŞ BİLİMSEL YAYINLARIN İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
Motif Academy Journal of Folklore
Yazar:  
Özet:

Müziğin canlılar üzerinde etkileri olduğuna inanan ilkel toplumlar, kötü ruh saydıkları hastalıkları uzaklaştırmak için kendi yaşantılarında müziği iyileştirici bir araç olarak kullanmışlardır. Müziğin bu gücü sonraları filozoflar ve bilim adamlarının ilgisini çelmiştir. Günümüzde müzik terapi, özellikle uluslararası akademik ortamlarda birçok kurum ve araştırmacı tarafından ilgi görmektedir. Türk kültür tarihinde ise müzik ile terapi uygulamalarının Osmanlı dönemine dayandığı gözükse de Türkiye de akademik ortamlarda birkaç kurum ve belli başlı araştırmacıların ilgi gösterdiği yeni bir alan olduğu söylenebilir.  Türkiye de müzik terapi alanının güncel durumunun ne olduğu konusu bu araştırmanın problemi olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda araştırmada Türkiye de müzik terapi konusunda oluşturulmuş bilimsel yayınların incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu araştırmada var olan durumu tespit etmek amacıyla tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, veri tabanları taranarak elde edilmiştir. Türkiye’de müzik terapi ile ilgili olan bilimsel yayınlar taranmıştır. Araştırmada verilerin toplanılmasında müzik terapi alanında gerçekleştirilmiş bilimsel yayın türlerinden tezler, makaleler, yayınlanmış bildiriler, kitaplar ve bilimsel toplantıları içeren yayınlar ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda, sayısal olarak 121 yayın olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmaların yayın türüne göre dağılımına bakıldığında ise bildiriler (37), tezler (34), makaleler (32), kitaplar (12), bilimsel toplantılar (6) olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de yayınlanan ilk çalışmanın 1998 yılında başladığı son yıllarda bu çalışmaların giderek arttığı gözlenmiştir. Müzik terapi alanındaki yapılan çalışmaların içeriklerine bakıldığında, çalışmaların müzik terapinin farklı kültürlerdeki tarihsel sürecinin ortaya konulduğu, müzik terapi alanının yöntem ve ilkelerinin neler olduğu ve müzik terapinin etkisinin ölçüldüğü uygulamalı çalışmaların ağırlıklı konu alanı olarak yer aldığı söylenebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Recommendation of music therapy in Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

The primitive communities, believing that music has an impact on living beings, have used music as a healing tool in their lives to remove the illnesses they consider. This power of music later attracted the interest of philosophers and scientists. Today, music therapy is attracted by many institutions and researchers, in international academic environments. In the history of Turkish culture, music and therapeutic practices appear to be based on the Ottoman era, but it can be said that Turkey is a new area in which several institutions and certain main researchers are interested in the academic environment.  What is the current state of the music therapy field in Turkey has been determined as the problem of this research. In this direction, the research is aimed at the study of scientific publications created on music therapy in Turkey. The scan model was used in this study to identify the existing situation. The data of the research was obtained by scanning the databases. Scientific publications related to music therapy have been scanned in Turkey. In the study, the collection of data discussed the publications that included the theses, articles, published reports, books and scientific meetings from the scientific publications conducted in the field of music therapy. The study found that there were 121 publications. The distribution of these studies according to the type of publication was found to be reports (37), theses (34), articles (32), books (12), scientific meetings (6). The first study published in Turkey began in the last few years and this study has been observed increasing. With regard to the contents of the studies in the field of music therapy, it can be said that the studies show the historic process of music therapy in different cultures, what are the methods and principles of the field of music therapy and how the effects of music therapy are measured are the main subject areas of the practical studies.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Scientific Publications On Music Therapy In Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

Primitive societies, who believe that music has an impact on living beings, have used music as a means of healing music in their own lives in order to remove the diseases they regard as bad. This power of music was later attracted by philosophers and scientists. Today, music therapy is attracted by many institutions and researchers especially in international academic settings. Although it seems as if the history of Turkish culture based on Ottoman-era practice of music therapy can be said that Turkey has shown interest in a new area of ​​several major institutions and researchers in academic settings. What is the subject of the current status of Turkey in the field of music therapy has been identified as a problem of this research. Research in this direction is also in Turkey to investigate the scientific publication that was created in music therapy. In this study, scanning model was used to determine the current situation. The data of the research was obtained by scanning the databases. scientific publications related to music therapy is scanned in Turkey. In the data collection, publications including theses, articles, published papers, books and scientific meetings were discussed. As a result of the study, 121 publications were determined numerically. When the distribution of these studies according to the type of publication is examined, it is determined that they are (37), theses (34), articles (32), books (12), and scientific meetings (6). The first study, published in Turkey in recent years, which started in 1998, it was observed that increasing these studies. When we look at the contents of the studies in music therapy field, it can be said that the historical process of music therapy in different cultures is revealed, the methods and principles of music therapy field and the effects of music therapy are measured as the subject area of ​​applied studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Motif Academy Journal of Folklore

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.101
Atıf : 1.227
2023 Impact/Etki : 0.201
Motif Academy Journal of Folklore