Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 10
 Görüntüleme 69
 İndirme 28
Türkiye’deki İllerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Seviyeleri: 2008 – 2016 Dönemi
2019
Dergi:  
Trends in Business and Economics
Yazar:  
Özet:

İller, coğrafi bölgeler gibi bölgesel düzeyde yapılan çalışmalarda bölgeyi temsil edecek az sayıda güçlü faktörlerin belirlenmesi oldukça zordur. Çünkü önemli istatistikler, ülkeler gibi daha büyük coğrafi birimler için üretilmektedir. Kullanılan çok fazla sayıda faktör ise istatistiki olarak doyurucu olmayan sonuçlar elde edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle çok fazla faktörü birlikte temsil eden az sayıda değişken üretmek oldukça kullanışlı olacaktır. Bu çalışmada amaç Türkiye’deki iller için sosyoekonomik gelişmişlik endeksi oluşturmaktır. Bu endeksler hem başka analizler için girdi olarak kullanılabilecek hem de iller bu endekslere göre sıralanabilecektir. Çalışmada temel bileşenler analizi ile 2008 – 2016 yılları arasında her yıl için Türkiye’deki illerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksleri elde edilmiştir. Bu endeks değerlerine göre ele alınan dönemde Türkiye’ningelişmiş illeri İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Balıkesir, Adana, Mersin ve Manisa’dır. Ele alınan dönemde Türkiye’ninaz gelişmiş illeri ise Bingöl, Siirt, Mardin, Bitlis, Ağrı, Muş, Hakkâri, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Van, Adıyaman ve Gümüşhane’dir. İllerin sosyoekonomik gelişmişlik seviyeleri doğu – batı ekseninde incelendiğinde illerin doğu ve batı doğrultusunda kutuplaştığı görülmektedir. Ayrıca Akdeniz, Ege ve Marmara denizine kıyısı olan iller daha fazla gelişmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Social and economic growth levels in Turkey: 2008 - 2016
2019
Yazar:  
Özet:

It is quite difficult to identify a small number of powerful factors that will represent the region in regional studies such as geographical areas. Because important statistics are produced for larger geographical units like countries. A lot of the factors used resulted in statistically unsatisfactory results. Therefore, it will be quite useful to produce a small number of variables that represent too many factors together. The aim of this study is to create an index of socio-economic development for the provinces of Turkey. These indicators can be used as input for other analyses, and the provinces can be ranked according to these indicators. With the analysis of the basic components of the study, the indicators of socio-economic development of the provinces in Turkey for each year between 2008 and 2016 were obtained. According to this index values, in the period addressed Turkey's advanced ones are Istanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Fiskesir, Adana, Mersin and Manisa. In the period taken, the less advanced of Turkey are Bingöl, Siirt, Mardin, Bitlis, Pain, Muş, Hakkari, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Van, Namıyaman and Silverhane. When the levels of socio-economic development of the islands are studied in the east-west axis, it is seen that the islands are polarized in the east and west direction. In addition, the provinces that are on the Mediterranean, the Egean and the Marmara Sea coast have evolved more.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Trends in Business and Economics

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.262
Atıf : 14.332
Trends in Business and Economics