Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 10
Sistem Parodileri ve Dizgeselliğin Çözülüşü: Mikhail Bakhtin'in François Rabelais Okuması Çerçevesinde İhsan Oktay Anar'ın Muammalı Folklorik Yergisine Eleştirel Bir Yaklaşım
2011
Dergi:  
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, farklı tarihsel bağlam ve yazınsal geleneklere ait olanFrançois Rabelais’in Gargantua (1534) adlı eseri ile İhsan Oktay Anar’ın Amat (2005)adlı romanının yergi unsurları kullanarak resmettikleri dönemlere ait anlam dizgelerive bunların yansıttığı toplumsal/metafizik hiyerarşileri benzer stratejiler aracılığı ilenasıl bozulmaya uğrattıklarını irdelemektir. Bu doğrultuda, Rus eleştirmen MikhailBakhtin’in Rabelais’in eserlerinde kendi tarihsel koşulları içerisinde özgün bir şekilbulmuş edebi yergi unsurlarına ilişkin ve belirli anlatı yapılarının işlevine dairgerçekleştirdiği eleştirel okumalar Anar’ın romanına uygulanacak inceleme yönteminekaynaklık edecektir. Rabelais’in bir Rönesans dönemi yazarı olarak eleştirel amaçlakullandığı grotesk orta çağ gülmecesi formu ruhani ve kutsal olanın aksine maddi vebedensel olanı belirginleştirir. Biçemini abartı, olağanüstü ve folklorik öğelerin bitimsizdizileri etrafında şekillendiren Rabelais’in anlatı stratejisinin hedefinde katı anlamkalıplarını üreten sistemselliği çatlatmak yatar. Anar’ın postmodern anlatısı da içerdiğifolklorik gülmece öğelerinin yanı sıra muamma dizileri, çizelgeler ve güvenilmezşecereler gibi çeşitlemeler ile hem dünyevi olana vurgu yapar hem de 17. yüzyılOsmanlısının temel anlam ve nizam örüntülerinin altını oyar. Bu çalışma, özgülbağlamları farklı olan bu iki yergisel eserin benzeşen anlatı politikalarını ve bundantüreyen ideolojik yapılarını açımlamak için kullanacağı eleştirel terminolojiyi MikhailBakhtin’in roman söylemi, karnavalsı anlatı biçimleri ve halk mizahı geleneğine dairkaleme aldığı metinlere dayandıracaktır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.272
Atıf : 14.080
2023 Impact/Etki : 0.345
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi