Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 76
 İndirme 15
YOKSULLUKLA MÜCADELEDE MODERN ZEKÂT MODELİ EKSENİNDE ZENGİNLİK VE YOKSULLUK ÖLÇÜTÜ (NİSABI)
2019
Dergi:  
Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslâm dini, ihtiyacından fazla bir mala/gelire sahip olan Müslümanları zengin kabul etmekte ve dolayısıyla nisap denilen zenginlik ölçütünün üzerinde bir mala/gelire sahip olanları zekâta tâbi tutmaktadır. Çağımızda zenginliğin bir ölçütü olan nisap nasıl tespit edilmelidir? Kimler buna göre zengin sayılmalı ve zekât ödemekle yükümlü tutulmalıdır? Diğer taraftan günümüzde zekât gelirinden öncelikli olarak yararlanması gereken yoksulların muhtaçlık dereceleri (muhtaçlık nisabı) sosyo-ekonomik ölçütlere göre nasıl tespit edilmelidir? Bu karmaşık sorular, çağdaş dünyamızda da zenginlerle yoksullar arasında bir sosyal köprü vazifesi gören zekât sisteminin ve buna bağlı olarak zenginlik ve muhtaçlık nisabının klâsik dönemlerde uygulandığından farklı olarak yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini göstermektedir. Dolayısıyla yoksullukla mücadelede yeni bir zekât modelinin geliştirilmesine ve mevcut sosyo-ekonomik veriler üzerinden bir nisap belirleme yönteminin oluşturulmasına gerek vardır. Bu makalede ilahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman ve sosyal siyaset uzmanı Prof. Dr. Ali Seyyar’ın geliştirdiği zekât modelinin zengin ve yoksul kesimlere ait nisap belirleme yöntemlerine ağırlık verilecek ve bu çerçevede bir değerlendirme yapılacaktır. 

Anahtar Kelimeler:

In the fight against absence, modern intelligence model measures wealth and absence in the exchange (NISABI)
2019
Yazar:  
Özet:

The Islamic religion accepts rich Muslims who have more than a need for money and thus keeps those who have more than a need for money over the proportional wealth measure. How should we determine the ratio that is a measure of wealth in our time? Who is the rich man and who is the wicked man? On the other hand, how should the needs of the poor, which must be primarily benefited from the income of zakat today, be determined according to socio-economic standards? These complex questions show that in our contemporary world, the Zekate system, which is also a social bridge between the rich and the poor, and therefore the proportion of wealth and need should be re-examined in a different way than in the classical period. Therefore, it is necessary to develop a new Zakat model in the fight against poverty and to create a method of ratio determination through existing socio-economic data. In this article, the theologist Prof. Dr. Hayrettin Karaman and the social policy expert Prof. Dr. Ali Seyyar will emphasize the methods of determining the proportion of the zakat model of the rich and poor sections and will be evaluated in this framework.

Anahtar Kelimeler:

The Poverty and Wealth Measure (ni̇sap) Under The Modern Alms (zekât) Model Relating To Struggle Against Poverty
2019
Yazar:  
Özet:

The Islamic religion considers Muslims who have more than their goods/revenue as the wealthy. So people who have goods/revenue over the wealth measure called “Nisap” have to pay “Zekât”. How should “Nisap”, which can be a criterion of wealth in our century, be determined? Who should be considered wealthy and obliged to give “Zekât” according to the measure? On the other hand, how should the level of indigence (Nisap of poverty) of the poor who primarily have the right to maintain the income of “Zekât” be determined according to the socio-economic criterias? These complex questions show that the “Nisap” of wealth and indigence of the “Zekât” system, which serves as a social bridge between the rich and the poor in our present world as well, should be verified in a different way from the classical age. Therefore, there is a necessity to develop a new model of “Zekât” and to establish a new method of “Nisap” determination in according to existing socio-economic datas. For this reason, in this paper the “Nisap” determination methods of wealth and indigence of the “Zekât” frameworks, which are devised or suggested by the theologian Prof. Dr. Hayrettin Karaman and the social policy scientist Prof. Dr. Ali Seyyar, will be examined and evaluated in this context. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 347
Atıf : 2.556
2023 Impact/Etki : 0.171
Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi