Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 95
 İndirme 33
SU GÜVENLİĞİ AÇISINDAN SINIR AŞAN SULAR: FIRAT NEHRİ ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi
Yazar:  
Özet:

Dünya temiz su kaynakları doğal ve beşeri faktörlere bağlı olarak hızla tükenmektedir. Hızlı nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri bu süreci hızlandıran faktörlerin başında gelmektedir. Su sorunları, kentsel alanlarda içme, kullanma suyu yetersizlikleri ve su kirliliği olarak ortaya çıkmaktadır. Kırsal alanlarda ise bilinçsiz aşırı sulama sonucu yeraltı su seviyesi giderek düşmekte, tarımda kullanılan kimyasal atıklar toprağa karışarak yeraltı sularını kirletmekte ve bilinçsiz sulama sonucu oluşan buharlaşma su kayıplarını arttırmaktadır. Yaşanan bu sorunlar su kaynaklarının her geçen gün biraz daha önem kazanmasına yol açmıştır. Suyun artan önemiyle birlikte su kaynağı bol olan ülkeler mevcut su kaynaklarınıverimli kullanma, su kaynakları yetersiz olan ülkeler ise yeni su kaynağı bulma arayışına girmişleridir. Bu durum sınır aşan suların paylaşımındaki sorunların artmasına ve ülkeler arasında diplomatik krizler yaşanmasına neden olmuştur.  Su kaynaklarına sahip olmanın fırsat mı tehdit mi olduğu sorunsalı gündeme getirmiştir.  Su güvenliği tartışmaları su kaynaklarının temiz, içilebilir ve sürdürebilir olmasının yanı sıra su kaynaklarını uluslararası boyutta korumasının ve paylaşımının nasıl sağlanacağı üzere yönelmiştir. Söz konusu durum sınır aşan su kaynaklarına sahip ülkemiz için de geçerlidir. Ülkemiz su kaynakları bakımından zengin olmamakla birlikte gelecekte su kıtlığı yaşayabilecek ülkeler arasındadır. Bu açıdan sınır aşan suların güvenliği ve verimli kullanımı konusundaki sorunların çözüme kavuşması ülkemiz su kaynakları yönetimi noktasında önem arz etmektedir. Öyle ki Fırat nehri, Türkiye’nin içilebilir, hidropolitik ve yenilebilir enerji su potansiyeli açısından Türkiye’ninönemli su kaynaklarının başında gelmektedir. Bu denli zengin bir yapıya sahip olan Fırat nehri yönetimi üzerinde tarihsel anlaşmazlıklar süregelmiştir. Bu çalışmanın amacı Türkiye’ninbüyük içilebilir su ve hidroelektrik enerji kaynağına sahip olan Fırat nehri su yönetiminde ortaya çıkan-çıkacak sorunları uluslararası boyutlarda ele almaktır. Çalışmada literatür çalışması yapılacak olup tarihsel olarak Fırat nehri su yönetiminde ulusal ve uluslararası sorunların analizi yapılacaktır. Böylelikle kavramsal çerçeveden sonra su potansiyeline ilişkin bilgiler verilecektir. İkinci kesimde Fırat nehri su paylaşımında tarihsel olarak yaşanan anlaşmazlık nedenleri irdelenerek, güncel tartışmalara etkileri incelecektir. Çalışmanın sonuç kısmında ise Fırat nehri üzerinde olası uluslararası risklerin neler olduğunun tespiti yapılacak ve çözüme yönelik önerilerde bulunulacaktır. Çalışma su yönetimini ulusal ve uluslararası boyutlarda ele aldığı için önem arz etmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Water Safety: Examples of the River Fira
2019
Yazar:  
Özet:

The world's clean water resources are rapidly exhausted due to natural and human factors. The rapid population growth, technological developments and the negative effects of global warming are the main factors that accelerate this process. Water problems arise like drinking in urban areas, lack of water use and water pollution. In rural areas, the level of underground water is gradually decreasing as a result of unconscious overwatering, the chemical waste used in agriculture is mixed into the soil, polluting the underground water, and the evaporation resulting from unconscious watering increases the water loss. These problems have led to water resources getting a little more important every day. With the increasing importance of water, the countries with water resources are rich in efficient use of existing water resources, while the countries with water resources lack are looking for new water resources. This has led to increased problems in cross-border water sharing and diplomatic crises between the countries.  The problem is whether the possibility of having water resources is threatened.  Water safety discussions have focused on how water resources are clean, drinkable and sustainable, as well as how water resources can be protected and shared internationally. This also applies to our country with cross-border water sources. Our country is not rich in water resources, but is among the countries that may experience water shortage in the future. In this regard, the solution of the problems of the safety and efficient use of cross-border waters is important in the point of management of water resources in our country. Thus, the river Furat is the top of Turkey's important water sources in terms of drinkable, hydropolitic and renewable energy water potential. Historical disputes on the river Ephrat, which has such a rich structure, have continued. The aim of this study is to address the problems arising in the water management of the Fırat River, which Turkey has a large drinking water and hydroelectric energy source, in international dimensions. The study will be a literary study and will historically analyze national and international problems in the water management of the Ephraim River. Thus, after the conceptual framework, information about the water potential will be given. In the second section, the causes of the historical disputes in the water sharing of the Euphrates River will be examined, the effects of current discussions. In the results of the study, what possible international risks on the Euphrates River will be identified and recommendations for the solution will be made. The work emphasizes water management because it deals with water management in national and international dimensions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 220
Atıf : 1.061
2023 Impact/Etki : 0.133
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi