Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 84
 İndirme 25
İÇ GÜVENLİK YÖNETİMİ AÇISINDAN KRİTİK ALTYAPILARINI KORUNMASI
2019
Dergi:  
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi
Yazar:  
Özet:

İç güvenlik, devletin bir kamu hizmeti faaliyetidir. İç güvenlik, vatandaşların yaşamına, yaşam tarzına, toplumun birlikteliğine ve birlikte yaşama arzusuna yönelen saldırı ve tehditlere karşı güvenliğin sağlanmasıdır. Bu bağlamda modern toplumlarda hayatın her yönünü destekleyen kritik altyapıların korunması, kamu düzeni ve güvenliğin sağlanması açısından da vazgeçilmezdir. Bu kapsamda çalışma, kritik altyapıların korunmasıyla ilgili olarak dünyada yaşanan gelişmeler ve bu konuda iç güvenlik açısından Türkiye’de yapılması gerekenlerin tespit edilmesini hedeflemektedir. Çalışma, literatür taraması yapılarak teorik bir zeminde yürütülmüştür. Çalışma’da ilk olarak kritik altyapı güvenliğinin ne olduğu irdelenecek, müteakiben ABD, AB ve BM açısından odaklandıkları konular vurgulanacaktır. Son olarak ise; iç güvenlik açısından kritik altyapıların korunması usulü belirtilecek ve Türkiye bağlamında değerlendirmeler yapılacaktır. Dünyada, kritik altyapıların korunmasıyla ilgili olarak afet yardım ve acil yönetim ihtiyaçları yanında terör olayları ve internet yoluyla müdahalelere de odaklanıldığı görülmektedir. Türkiye’de ise daha çok kritik altyapıların korunamaması durumunda meydana gelecek çevresel ve insani etkilere odaklanıldığı görülmektedir. Bunun nedeni kritik altyapıların korunmasının Türkiye’de literatüre AB’ye uyum sürecinde konunun çevre temelli etkileri bağlamında girmiş olmasıdır. Kritik altyapıların korunmaması neticesinde çevreye olumsuz etkisi çok önemli olmakla birlikte kritik altyapıların güvenliğinin sağlanması bağlamında ilave bir iç güvenlik yaklaşımına da ihtiyaç duyulmalıdır. Türkiye’de iç güvenlik açısından kritik altyapıların korunmasına ilişkin bütünsel bir yaklaşım ve bir strateji belgesi henüz hazırlanmamıştır. Hali hazırda kritik altyapılarının korunmasına ilişkin işlemlerin devlet teşkilatlanması bünyesinde farklı bakanlıklarda yürütüldüğü görülmektedir. Halihazır yürütülen çalışmaların bir iç güvenlik stretejisi bağlamında ortaya konması gerekir ise safhaların şu şekilde olması önerilebilir. (ı) İçişleri Bakanlığı tarafından kritik altyapıların fiziki korunmasına karşı kolluk kuvvetleri vasıtasıyla gerekli tedbirlerin alınması. (ıı) İçişleri Bakanlığının bağlı birimi olan AFAD tarafından kritik altyapıların belirlenmesi ve afetlerde müdahalelere ilişkin gerekli önlemlerin uygulanması. (ııı) Kolluk kuvvetleri, ilk yardım ekipleri ve itfaiye teşkilatlarının kritik altyapı hizmet birimleri olarak değerlendirilmesi ve bunların korunmalarına ilişkin planlamaların ve önlemlerin geliştirilmesidir.

Anahtar Kelimeler:

Protecting critical infrastructures from the internal security management
2019
Yazar:  
Özet:

Internal security is a public service of the state. Internal security is the security against attacks and threats directed to citizens’ life, lifestyle, community unity and desire to live together. In this context, the protection of critical infrastructure that supports all aspects of life in modern societies is also indispensable in terms of public order and security. In this context, the study aims to identify the developments in the world in relation to the protection of critical infrastructure and what should be done in Turkey in terms of internal security. The study was conducted on a theoretical ground by scanning literature. The study will first emphasize what the critical infrastructure security is, then the issues that are focused on the U.S., EU and the United Nations. Finally, the procedure for the protection of critical infrastructures in terms of domestic security will be specified and assessments in the context of Turkey will be made. In the world, the need for catastrophic aid and emergency management in relation to the protection of critical infrastructure is also focused on terrorist events and interference through the internet. In Turkey, more critical infrastructures are focused on future environmental and human effects if not protected. This is due to the fact that the conservation of critical infrastructures in Turkey in the process of adaptation to the EU the subject has entered in the context of the environmental-based effects. While the negative impact on the environment is very important as a result of the lack of critical infrastructure protection, an additional internal security approach should also be needed in the context of ensuring the safety of critical infrastructure. In Turkey, a comprehensive approach and a strategic document on the protection of critical infrastructures in terms of domestic security has not yet been prepared. The situation is currently seen as the processes related to the protection of critical infrastructures are carried out in various ministries within the framework of the state organization. If the work already carried out should be revealed in the context of an internal security strategy, the stages may be suggested to be this way. (i) the Ministry of the Interior shall take the necessary measures through law enforcement against the physical protection of critical infrastructure. (i) Identification of critical infrastructures by the AFAD, the affiliate unit of the Ministry of the Interior, and the implementation of the necessary measures concerning disasters. The evaluation of law enforcement forces, first aid teams and firefighters as critical infrastructure service units and the development of plans and measures to protect them.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 220
Atıf : 1.013
2023 Impact/Etki : 0.133
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi