User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 685
 Downloands 12
 Audio Listening 3
II.ABDÜLHAMİD VE SANAYİ-İ NEFİSE MEKTEBİ’NİN KURULUŞU
2019
Journal:  
Sosyal Bilimler Dergisi
Author:  
Abstract:

II. Abdülhamid Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yapılan pek çok yenilikte katkısı olan bir padişahtır. Ancak o, klasik saltanat ve hilafet söylemlerinin ötesinde muktedir bir devlet adamı hatta kültür adamı olarak ta ele alınmayı hak etmektedir. Yaşadığı dönemin modern gelişmelerini yakından takip eden, eğitim, bilim, teknoloji ve sanat alanlarında her türlü yeniliğin anında Osmanlı coğrafyasına da getirilmesini teşvik eder. Sinema, tiyatro, müzik ve güzel sanatlarla bizzat ilgilenir. Küçük yaştan beri aldığı özel eğitimlerin de katkısı ile estetik duyarlılığı çok ileridir. Kendisi bizzat müzik ve resim ile ilgilenmiş ve ahşap sanatlarında nadide eserler üretmiştir. Pek çok alanda modern okullar kurdurduğu gibi güzel sanatlar alanında da günümüze kadar önemini ve değerini koruyan bir sanat akademisi kurdurmuştur. Bütün literatürlerde Türkiye’nin ilk güzel sanatlar eğitim kurumu olan Sanay-i Nefise Mektebi’nin Osman Hamdi Bey tarafından kurulduğu kaydedilir. Ancak okulun kurulmasında II. Abdülhamid’in rolünden hiç bahsedilmez. Oysa Sadrazam İbrahim Edhem Bey’in oğlu Osman Hamdi Bey’i kurulan ilk Arkeoloji Müzesinin başına getiren ve güzel sanatlar akademisinin kurulması için teşvik eden yine bizzat sultanın kendisidir. Gerek Batı dünyası gerekse muhalifleri Sultan II. Abdülhamid hakkında olumsuz imajlar üretir. Osmanlı Devleti’nin pek çok kurumunu devralan yeni Türkiye, ne yazık ki mirasının kökleriyle yeterince bağlantı kuramaz. Ancak 21.yüzyılın postmodern yaklaşımları ile yeni kuşaklar, ideolojik bakış açılarından uzak arayışlarla bilimsel anlamda Osmanlı Devleti’nin kurumsal yapısını ve modernizm çabalarını da ele almaktadırlar. Bu çalışmanın amacı II. Abdülhamid’in Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurulmasındaki rolünü ve katkısını vurgulamaktır. Bu açıdan yakın tarihimizin objektif olarak ele alınması ve Türkiye’nin modern kurumlarının temellerinin akademik olarak incelenmesi önem arz etmektedir.

Keywords:

II.ABDÜLHAMİD VE SANAYİ-İ NEFİSE MEKTEBİ’NİN KURULUŞU
2019
Author:  
Abstract:

and II. Abdülhamid is a king who has contributed to many innovations made in the last periods of the Ottoman State. But he deserves to be treated as a state man who is capable beyond the classical rule and heal and even a cultural man. It encourages the immediate introduction of all kinds of innovation in the fields of education, science, technology and art, which follows the modern developments of the time in which it lives, to the Ottoman geography. He is interested in cinema, theatre, music and beautiful arts. With the contribution of the special training he has received since his young age, his aesthetic sensitivity is very advanced. He was interested in music and painting and produced rare works in wood arts. In many fields, he has established a modern school as well as an art academy that has preserved its importance and value until today in the field of beautiful arts. In all the literature it is recorded that the first beautiful art education institution of Turkey, Sanay-i Nefise Mektebi, was founded by Osman Hamdi Mr. The establishment of the school II. There is no mention of Abdullah’s role. But Sadrazam Ibrahim Edhem's son, Osman Hamdi, was the first archaeological museum to be founded and the sultan himself who encouraged the establishment of the Academy of Fine Arts. The Western world needs the opposition of Sultan II. It produces negative images about Abdülhamid. The new Turkey, which has taken over many institutions of the Ottoman State, unfortunately has not been able to establish a sufficient link with its roots. But the 21. With the postmodern approaches of the century, the new generations, with searches far from the ideological perspectives, scientifically address the institutional structure of the Ottoman State and the efforts of modernism. The purpose of this work is 2. It is to emphasize the role and contribution of Abdülhamid in the establishment of the Industry-i Nefise Mektebi. In this regard, it is important to objectively address our recent history and to academically study the foundations of the modern institutions of Turkey.

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Sosyal Bilimler Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 189
Cite : 853
2023 Impact : 0.107
Sosyal Bilimler Dergisi