Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 218
 İndirme 42
 Sesli Dinleme 1
“GURBET KUŞLARI” ADLI ESERDE GÖÇ KURAMLARININ İZİNİ SÜRMEK
2019
Dergi:  
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Göç, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. İnsanoğlu çeşitli nedenlerden dolayı kitlesel ya da bireysel mekân değişikliği yapmıştır. Göç doğal bir süreçtir. Çünkü yaşamın bir parçasıdır. Göçün sebepleri, farklılık gösterir. Kültürel, ekonomik ya da siyasi nedenlerden olabilir. Göç aynı zamanda toplumun yapısını da değiştirir. Farklı kültürden insanların bir araya gelmesini sağlar. Bir araya gelmek olumlu olabileceği gibi olumsuz sonuçlar da doğurabilir.  Bireylerin birbirine uyumu, uyumsuzluklarını ortaya çıkarır.  Bu durum göçü, farklı yönlerden incelemeyi de beraberinde getirmiştir. Göçün nedenlerinin farklı olması, zamana, topluma göre farklılık arz etmesi farklı göç kuramlarının doğmasına sebep olmuştur. Göç, nedenlerine, biçimlerine bakılarak farklı kuramlarla açıklanmaya çalışılmıştır. Sadece sosyolojinin konusu değil, edebiyatın da en çok işlenen temalarından biri olduğu bir gerçektir. Türk Edebiyatında romanlarda, hikâyelerde en fazla göçü işleyen yazarlardan biri de Orhan Kemal’dir. Kırdan kente göçü, yoksulluğu, kültürel yozlaşmayı işleyen yazar Gurbet Kuşları adlı eserinde 1950’li yıllardaki köyden kente göçü konu edinir. Çalışmamızda Gurbet Kuşları adlı eser, Ravenstein Kuramı, İtme Çekme Kuramı İlişkiler Ağı (Network)  Kuramı, Kesişen Fırsatlar Kuramı, Petersen’in Beş Göç Kuramı,  göre incelenecektir. 

Anahtar Kelimeler:

“GURBET KUŞLARI” ADLI ESERDE GÖÇ KURAMLARININ İZİNİ SÜRMEK
2019
Yazar:  
Özet:

Migration is an ancient phenomenon as the history of mankind. The human being has made massive or individual space changes for various reasons. Immigration is a natural process. Because it is part of life. The causes of immigration are different. It can be for cultural, economic or political reasons. Immigration also changes the structure of society. It allows people from different cultures to come together. Getting together can result in negative consequences as well as positively.  The individual’s harmony reveals their incompatibilities.  This situation has brought the migration to the study from different directions. The fact that the causes of immigration are different, the time, the difference in society has led to the birth of different immigration theories. The immigration has been tried to explain with different theories, taking into account its causes, forms. It is a fact that it is not just the subject of sociology, but that literature is one of the many-treated topics. In Turkish literature, one of the writers who migrated in the novels, stories and stories is Orhan Kemal. From rural to urban migration, poverty, cultural corruption, the writer Gurbet Birds in his work enters the topic of migration from village to town in the 1950s. In our study we will study the work called the Gurbet Birds, the Ravenstein Theory, the Network Relationship Theory, the Cutting Opportunity Theory, and Petersen's Five Immigration Theory.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Filoloji; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 581
Atıf : 4.037
2023 Impact/Etki : 0.358
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi