Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 46
 İndirme 19
ÇİN TATARCASI’NDA YAPIM EKLERİ
2011
Dergi:  
Türkiyat Mecmuası
Yazar:  
Özet:

Tatarlar, Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayan dokuz Türk halkından biridir. Tatarların Çin Halk Cumhuriyeti’ne 19. yüzyılın başlarında Rusya’dan geldikleri düşünülmektedir. Tatarların bir kısmı ise İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Rusya’dan Çin Halk Cumhuriyeti’ne göç etmiştir. Bugün Tatarların büyük çoğunluğu Şinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde ve yoğun olarak da Gulca, Çöçek ve Urumçi’de yaşamaktadır. Bunun dışında bir kısmı da Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de ikamet etmektedir. Sünnî Müslüman olan Tatarların Uygur ve Kazaklarla iyi ilişkiler içinde oldukları, Çin Kazak ve Uygur Lehçeleri’nden etkilendikleri bilinmektedir. Bunun yanında, Tatar, Kazak ve Uygur toplulukları dil bakımından da güçlü ilişkiler içindedirler. Bu makalede ele alacağımız konu Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşayan Tatarların konuştuğu Çin Tatarcası’ndaki yapım ekleridir (isimden isim yapım ekleri, isimden fiil yapım ekleri, fiilden isim yapım ekleri ve fiilden fiil yapım ekleri). Bu çalışmada Mahfuze Abbas, Rekip Abbas, Marfuğa Safin, Ğabdulla Abbas, Ali Ekber Erkin adlı Çin Tatarları’ndan derlenen metinlerden ve Tujue Bijiao Yuyan-xue “A Comparative Study of the Turkic Languages (Türk Dillerinin Karşılaştırmalı Araştırılması)” ve Zhou Jian Hua’nın “Tataeryu Bianyi Xianxiang Tanxi (Tatar Dilindeki Değişmeler Üzerine Araştırmalar)” adlı çalışmalardan faydalanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türkiyat Mecmuası

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.099
Atıf : 2.633
Türkiyat Mecmuası