Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 248
 İndirme 27
Bir Senaryo Olarak Filozoflar
2019
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

Bir Senaryo Olarak Filozoflar   Serkan Paydak* Özet   Sinema, tarihe geçmiş ünlü şahsiyetleri geniş kitlelere tanıtmakta çok önemli araçlardan biridir.  Antik çağların masal ve hikaye anlatıcılığı geleneği, tiyatro sanatı ile devam ederken zamanla yedinci sanat sinemanın bir dalı olarak ifade olanağı bulmuştur. İlk üretilen tarihi filmlerde sinema ve felsefe arasındaki ilişki, felsefi göndermelerle (metafor)  ortaya konmuştur. “Bir Senaryo olarak Filozoflar” konulu tebliğ, yönetmenlerin çektikleri biyografik filmlerde, filozofların yaşam öykülerini nasıl anlattığını irdelemeyi amaçlamaktadır.            Bu çerçevede öncelikle, felsefe tarihinde önemli isimler olan Batılı filozoflar, Sokrates, Descartes, Pascal, Giordano Bruno, Hypatia, Galileo ve doğulu filozoflar İbn-i Sina, İbn-i Rüşt, İmam-ı Gazali ve Uzakdoğu’dan Çinli filozof Konfüçyüs’un yaşam öykülerini çeken yönetmenlerin filmleri incelenecektir.  Daha sonra, bu yönetmenlere dair çıkmış film eleştirileri değerlendirilecektir. Doğulu filozoflardan İbn-i Sina (Bilimsel) ile İmam-ı Gazzali (Dogmatik) iki ayrı ekolü temsil etmektedir.  Bu çalışmamızda, bir yandan yönetmenlerin gözünden İbn-i Sina ve İmam-ı Gazzali arasındaki görüş ayrılıkları ve karşıtlıkları ele alınacaktır.  Diğer yandan, Avrupalı yönetmenlerin Sokrates’i anlatımı ile Batı’da Avicenna olarak bilinen İbn-i Sina’nın yaşamını sinema filmi ile aktaran yönetmenlerin oryantalist bakış açısını karşılaştıracağız.  Bu çalışmada birincil kaynaklar, felsefecilerle ilgili çekilmiş biyografik filmler ile lobi fotoğrafları olacaktır. Onlar hakkında yazılmış makaleler ise ikincil kaynaklar olarak kullanılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Philosophers as a script
2019
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Özet:

As a script, Philosophers Serkan Paydak is one of the very important tools to introduce famous characters in history to the wide audience.  The tradition of fairy tale and narrative of the ancient ages continued with the theatrical art, and with time it found the possibility of expression as a branch of the seventh art cinema. In the first produced historical films the relationship between cinema and philosophy was revealed with philosophical transmissions (metafores). The "Filosophers as a Scenario" message aims to illustrate how philosophers tell their life stories in the biographical films directed by the directors. In this framework, first and foremost, the film will be studied by the Western philosophers, who are important names in the history of philosophy, Socrates, Descartes, Pascal, Giordano Bruno, Hypatia, Galileo and the Eastern philosophers; Ibn-i Sina, Ibn-i Rusht, Imam-i Gazali and the films of the directors who draw the life stories of the Chinese philosopher Confucius from the Far East.  The film will be reviewed by the critics of these directors. From the Eastern philosophers Ibn-i Sina (Scientific) and Imam-i Gazzali (Dogmatic) represent two separate ecoles.  In this work, on the one hand, the directors will discuss the differences and contradictions between Ibn Sina and Imam Gazzali. On the other hand, we’ll compare the orientalist perspective of the directors who translated the life of Ibn-i Sina, known as Avicenna in the West, with the story of Sokrates by European directors.  The primary sources in this study will be biographical films taken about philosophers and lobby photos. The articles about them will be used as secondary sources.

Anahtar Kelimeler:

2019
Dergi:  
SineFilozofi
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








SineFilozofi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 333
Atıf : 467
2023 Impact/Etki : 0.074
SineFilozofi