Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 1.428
 İndirme 124
 Sesli Dinleme 3
İSLAM’IN İLK DÖNEMİNDE VERGİ UYGULAMALARININ TOPLUMA YANSIMASI
2019
Dergi:  
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi
Yazar:  
Özet:

İnsanlık tarihi boyunca var olan aşamalardan birisi tarım toplumuna geçişle birlikte ortaya çıkan örgütlenmiş şehir-devletleridir. Sonraki aşamada ise merkezi krallıkların ortaya çıktığını görmekteyiz. Gerek şehir devletlerinin ve gerekse merkezi krallıkların en önemli gelir kaynakları ise vergiler olmuştur.   Bu bağlamda İslam’ın ortaya çıkışı ve arkasından Medine’de bir devlete dönüşmesiyle birlikte Hz. Muhammed de vergi politikaları üzerinde durmuş ve (zekât gibi) toplanan vergilerin önemli bir kısmının da fakir ve yoksullara doğrudan aktarılması, Kur’an ve hadiste işaret edildiği gibi temel düstur olmuştur.  Hz. Muhammed’i takip eden idareciler de, O’nun uygulamaları doğrultusunda günün şartlarına uygun ihtiyaçları karşılayabilecek mali politikaları oluşturmuşlardır. Mali politikaların temelini de vergiler oluşturmaktadır. İslam’ın temel vergilerini, öncelikle Müslümanlara yönelik olarak zekât, öşür; gayr-i Müslim vatandaşlara yönelik olarak da haraç ve cizye olarak sıralamak mümkündür.   Bu çalışma da, İslam hukuku çerçevesinde, başta Medine uygulaması olmak üzere, İslam devletlerinde vergi konusu ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The first Islamic period of taxation
2019
Yazar:  
Özet:

One of the stages that existed throughout human history is the organized city-state that emerged with the transition to agricultural society. In the next phase, we see the central kingdoms appear. The most important sources of income of the city states and, if necessary, the central kingdoms were taxes.   In this context, with the emergence of Islam and the transformation of it into a state in Medina. Muhammad also stood on the tax policies and the significant part of the taxes collected (such as the Zakat) was the direct transfer to the poor and the poor, as indicated in the Qur’an and the Hadith.  by Hz. The governors who followed Muhammad also created financial policies that could meet the needs of the day in accordance with His practices. The basis of financial policies is taxation. The basic taxes of Islam can be classified, first of all, as to the Muslims, as to the Zakat, as to the non-Muslim citizens, as to the harass and as to the jizye.   This study also addresses the tax issue in Islamic states, primarily in the practice of Medina, within the framework of Islamic law.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 109
Atıf : 333
2023 Impact/Etki : 0.304
Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi E-Dergi