Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 24
 Görüntüleme 41
 İndirme 17
Mahremiyet Eğitiminin Temeli İnsanlık Şerefi: Ailenin Mesuliyetleri
2017
Dergi:  
ODU Journal of Social Sciences Research
Yazar:  
Özet:

İslam inancına göre yaratıcı,şerefli varlık insanı kâinatın merkezine yerleştirmiş ve bu merkezî konumu ve izzeti korumak maksadıyla tedbirler almıştır.  Mekâsıd-ı Şerîa olarak formüle edilen bu tedbirlerin temelde insanın saygınlığını korumayı hedeflediği söylenebilir. İslam’daki mahremiyet anlayışı da insanın saygınlığını korumayı amaçlayan önemli düzenlemelerden bir tanesidir. İslam’da hüküm koyucu olan Allah, mahremiyetin de kaynağıdır. İnsanlar arası ilişkiler Allah’ın hükümleri doğrultusunda mahremiyet esasına uygun olarak yürütülür. Allah’ın çizdiği sınırlar çerçevesinde İslam’ın mahremiyet hassasiyeti hayatın tümünü kuşatan bir anlam kazanmış ve İslam Medeniyetininbelirgin tonlarından biri haline gelmiştir. Bunun bir sonucu olarak hukukta, mimaride, sanatta, günlük yaşamda, evde, mabette her yerde Allah’ın bir emri olarak mahremiyet titizliğini görmek mümkündür. İslam’ın “şerefli insan” anlayışı ve bu anlayışın tabii uzantısı olan mahremiyet yaklaşımı hayatın tümünü kuşatan geniş bir husus olmakla beraber, mahremiyet duygusunun oluştuğu ve temellendirildiği mekân ailedir. Zira aile, çocuğun ilk ve aslî sosyalleşme mekânıdır. Buna göre, aile yalnızca toplumun değil, mahremiyet eğitiminin de temeli olarak kabul edilebilir. İnsanlık onuru, yüksek ahlakî değerlere sahip olmak ve buna uygun yaşamakla korunur. Doğru bir mahremiyet anlayışı da insanlık onurunu korumanın temel unsurlarından biridir. Ailelere düşen, çocuklarına sağlam bir ahlak ve mahremiyet anlayışı kazandırmaktır. Bunu yaparken mahremiyet duygusunun insanda fıtrî olarak bulunduğu ve mahremiyeti korumanın insanlık onurunun korunmasındaönemli unsurlardan biri olduğu dikkatlerden kaçırılmamalıdır. İslam’a göre dinî eğitimin esası kişide kulluk bilincinin oluşması olarak ifade edilecek olursa, mahremiyet duygusunun geliştirilmesi de kulluk bilincinin oluşmasındaki etkenlerden birisi olabilir. Böyle bir durumda, insanın şerefi ekseninde bir mahremiyet anlayışı, din eğitimi çalışmalarının üzerinde yoğunlaşacağı önemli alanlardan biri olarak değerlendirilebilir.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










ODU Journal of Social Sciences Research

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.021
Atıf : 2.302
ODU Journal of Social Sciences Research