Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 108
 İndirme 42
Turkey’s Foreign Policy towards the Middle East in the 1950’s and Its Impact On Turco-Arab Relations
2017
Dergi:  
Gazi Akademik Bakış
Yazar:  
Özet:

Turkey’s Middle Eastern policy was inaugurated by Mustafa Kemal Atatürk whose policy reached its zenith with the establishment of the Pact of Sadabad in 1937. Thereafter this political activism in the Middle East was abandoned by forthcoming Turkish leader, President İnönü. İnönü adopted a rather passive policy in the regional affairs in order to follow a balanced policy between Arabs and Jews for geopolitical reasons. When Democrat party came to power in 1950 they re-embarked Turkey’s engagement in the Middle Eastern politics. Their idea was to set up a kind of Arab-NATO under Turkey’s leadership. Their idea was first to revive and develop the Sadabad Pact with which their efforts convert this pact into the Baghdad Pact in 1955. Then their second aim was to secure Western especially American security and economic aid. Apart from security imperatives, they believed that their political activism against to the spread of communism in the Middle East could result western involvement in the regional affairs and hence could result for more economic aid. Though Turkey to a greater extend obtained their economic and political objectives vis a vis the West their policies with the Arab states resulted in a failure. This was because there were fundamental differences in the interests of Turkey and the Arab states. This article is based on abundant archival documents available in Turkey and abroad. It also consulted the available existing literature.

Anahtar Kelimeler:

0
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gazi Akademik Bakış

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 483
Atıf : 2.906
2023 Impact/Etki : 0.104
Gazi Akademik Bakış