Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 44
 İndirme 14
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE’DE DEVLET-SİNEMA İLİŞKİSİNE BAKIŞ
2019
Dergi:  
The Turkish Online Journal of Design Art and Communication
Yazar:  
Özet:

Dünyanın her yerinde sinema az ya da çok devletin desteğine gereksinim duymuş ve hala da duymaktadır. Devletin ise sinemayla olan ilişkisi, düzenleme ve destekleme konularında sürmektedir. Dolayısıyla ulusal sinemaların gelişim süreçlerinde devlet ile olan ilişkileri temel bir rol oynamaktadır. Bu makalede Cumhuriyet Dönemi’nden günümüze Türk sinemasının devletle olan ilişkisinin, bazı resmi belgeler temel alınarak, sinema politikaları bağlamında incelenmesi amaçlanmıştır. Bu incelemede beş yıllık kalkınma planları, hükümet programları, parti programları ve icra planlarından yararlanılmış ve literatür taramasına gidilmiştir. Resmi belgelerin, raporların ve politik metinlerin incelenmesi sonucunda Türk sinemasının özellikle 1950-80 yılları arasındaki “Yeşilçam dönemi” nin sanatsal ve kültürel niteliği düşük yapımlardan oluştuğu eleştirisinin sık sık yer aldığı görülmüş, ulusal kültürü sergileyen, sanatsal değeri olan yapımların ortaya çıkması için gerekli alt yapı ve mevzuat çalışmalarının politik metinlerde vizyon olarak ortaya konulduğu tespit edilmiştir. 1980’den sonra devlet sinema ilişkisinin dünyadaki oturmuş sinema endüstrilerinin örnek alınmasıyla Türk sineması lehine döndüğü, siyasetin bakışının güçlü bir Türk sinema endüstrisi oluşturulmasından yana olduğu belirlenmiş fakat geçmişten günümüze olduğu gibi devletin geleneksel sansür anlayışının farklı biçimlerde hala devam ettiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

From the past to the present day in Turkey State-Cinema Relationship
2019
Yazar:  
Özet:

In all over the world, the cinema has little or much needed the government’s support and still hears it. The government continues its relationship with the cinema on issues of organization and support. Therefore, the relations with the state play a key role in the development processes of national cinema. This article aims to study the relationship between the Turkish cinema and the state from the Republic Period to the present day, based on some official documents, in the context of the cinema policies. This study took advantage of the five-year development plans, government programs, party programs and implementation plans and went to the literature scan. As a result of the study of official documents, reports and political texts, the criticism of the Turkish cinema, especially between the 1950s and the 1980s, that the "Green Age" is composed of low artistic and cultural character, has often been seen, the necessary sub-structure and legislative work for the appearance of artistic works has been shown as a vision in political texts. After the 1980s, the state cinema relationship returned to the benefit of the Turkish cinema with the example of the world’s seated cinema industries, the view of politics was determined to support the creation of a strong Turkish cinema industry but, as from the past to the present day, it has been seen that the state’s traditional censorship concept continues in different forms.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








The Turkish Online Journal of Design Art and Communication

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 535
Atıf : 2.031
2023 Impact/Etki : 0.265
The Turkish Online Journal of Design Art and Communication