Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 53
 İndirme 15
BİLGİSAYARIN EVRİMİ
1991
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsanoğlu çok eski çağlarda sayıları bulmuş, sayılarla işlemler yapmış ve matematiğin temellerini atmıştır. Zamanının büyük bir kısmını düşünmeye ayırabilmek için uzun ve sıkıcı hesaplardan kurtulma isteği Antik Çağlar’dan beri insanoğlunun zihnini meşgul etmiştir. Uzun ve yorucu hesaplama işlemlerini parmaklarını sayarak ya da çakıl taşlarıyla göstermek yerine, bu süreci makinalarla kolaylaştırmak ve hızlandırmak için çalışmıştır, insanın belleğine ve soyutlama gücüne yardımcı olmak üzere aritmetik işlemleri yapmada kullandığı ilk alet boncuklu işlem tahtasındır. Abaküs’de denilen bu araç, basamakları temsil eden ve serbest hareket edebilen boncuklardan oluşmuştur. Gerek abaküsle gerekse Romalılar tarafından kullanılan, içinde yüzüklerin hareket ettirildiği yatay oluklar döşenmiş işlem tahtası'yla. ve gerekse Japonlar tarafından geliş-tiriler soroban denilen araçlarda yapılan işlemlerde eldeleri hesaba katmak mümkün değildir. Abaküs Milattan 3000 yıl önce Çin’de yapılmasına rağmen, günümüzde bile birçok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. Basitlik ve etkenlik timsali olan bu aracın geliştirilmesinden itibaren 5000 yıl gibi uzun bir süre kullanılagelmiş olması, onunbaşarılı  taşınabilir bir bilgisayar olduğunu göstermektedir (Alkan, 1977, s. 199).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 9.303
2023 Impact/Etki : 0.596
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi