Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 332
 İndirme 36
Senusilik Ve İşgalcilere Karşı Kuzey Afrika’da Osmanlı- Senusi İş Birliği
2019
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhammed bin Ali Senûsî tarafından kurulan bir tarikat olan Senusilik, Libya başta olmak üzere, Sudan, Tunus, Mısır, Yemen, Hicaz ve Cezayir’de geniş bir kitle tarafından benimsendi. Senusilik bütün mezhep ve tarikatların aynı amaca hizmet ettiğini savunan ve diğer tarikat ve mezhepleri dışlamayan bir anlayışa sahipti. Zaviya teşkilatı üzerinden bir yapılanma gösteren bu tarikatta, Zaviyeler eğitim merkezi, mahkeme, misafirhane, ikmal noktası gibi farklı amaçlarla kullanıldı. Diğer tarikatlardan farklı olarak Senusiler siyasete, ticarete, ziraata, sosyal ve askeri konulara daha çok önem verdiler. Kuruluşlarından itibaren Avrupalı ülkelerin yayılmacı politikalarına karşı çıktılar. İşgalci güçlere karşı cihad ilan ederek silahlarıyla mücadele ettiler.  Senusi liderleri Halifelik makamının da etkisiyle Osmanlı Devleti’ne ve padişahlarına hep sadık kaldılar. Bulundukları bölgelerde halkı Osmanlı Devleti’ne bağladılar. Emperyalist güçlere karşı Osmanlı Devleti’nin göndermiş olduğu askerlerle silahlı direniş gösterdiler. 1911 Trablusgarp Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı başta olmak üzere Afrika’da dönemin en büyük 3 sömürgeci ülkesi olan Fransa, İtalya ve İngiltere’ye karşı Osmanlı Devleti ile beraber vatanlarını korumak için savaştılar. 

Anahtar Kelimeler:

Senusilik Ve İşgalcilere Karşı Kuzey Afrika’da Osmanlı- Senusi İş Birliği
2019
Yazar:  
Özet:

The Senusity, which was established by Muhammad bin Ali Senushi, was adopted by a wide crowd in Sudan, Tunisia, Egypt, Yemen, Hicaz and Algeria, mainly in Libya. Senusism had a understanding that all the disciples and disciples serve the same purpose and that other disciples and disciples were not excluded. In this charter showing a structure through the Zaviya agency, Zaviya was used for different purposes, such as training center, court, hostel, supply point. Unlike other religions, the Senusites paid more attention to politics, trade, ziraat, social and military matters. Since its establishment, they have opposed the spread policies of European countries. They fought with their weapons by declaring jihad against the occupying forces. Senusi leaders have always remained loyal to the Ottoman State and their padişahs with the influence of the Halifelic authority. The people in the area they were linked to the Ottoman State. They demonstrated armed resistance with the soldiers sent by the Ottoman State against the imperialist forces. 1911 The Trablusgarp War and the First World War, mainly in Africa, the three great colonial countries of the time, fighted against France, Italy and Britain together with the Ottoman State to protect their homeland.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 693
Atıf : 2.592
2023 Impact/Etki : 0.278
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi