Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 50
 İndirme 17
AKILCI-DUYGUSAL TERAPİDE YANSIMALAR
1994
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bilişsel-davranışçı terapilerin ilki olan RET, 1955 yılında, aşın bilişsel, oldukça pozitivist ve çok aktif-yönlendirici bir yaklaşımdı. RET’in insanın güçlüğüne ilişkin ABC modeli; insanlann istenmeyen harekete geçirici olaylarla (activating events) karşılaştıklan (A), bu uyancılara karşı akılcı (rational) ve akılcı olmayan inançlara (irrational beliefs) sahip olduklan (B), akılcı inançlan (rB) ile uygun duygusal ve davranışsal sonuçlar (aC) yarattıkları veya akılcı olmayan inançlan (iB) ile uygun olmayan ve işlevsel olmayan sonuçlar (iC) yarattlklanm belirtmektedir. Başlangıçta, RET insanlann gözlenmesi ve duyarlılığı ile ilgili veri toplayarak ve görgü! “gerçekliği” benimseyerek, daha sonra moda olan ' mantıki pozitivizmin “bilimsel” felsefesini yaygın bir şekilde izlemiştir. Yaşamdaki hoş olmayan olaylar hakkında mantıklı olmayan özle konuşmanın (self-talk) duygusal güçlüğe “peden olduğunu” ya da bunu yarattığını ifade eden bu görüş, danışanlara kendileri için nasıl bir hipo-tetik-tümden gelimli bir tartışma yapacaklannı öğretmenin önemini vurgulamaktadır. Bunu yaparken akılcı olmayan bilişten çok akılcı biliş ve görgül olmayan, aşırı genellenmiş kendini ifade cümlelerinin (self-statements) yönlendirici tartışması (D) üzerinde yoğun olarak durmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 880
Atıf : 9.588
2023 Impact/Etki : 0.596
Quarter
Eğitim Bilimleri Temel Alanı
Q1
23/239

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi