User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 5
 Views 973
 Downloands 147
 Audio Listening 5
BİNGÖL İLİNİN FİZİKİ COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
2018
Journal:  
Bingöl Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Özet Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Bingöl Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Muş ve Diyarbakır illeri ile komşudur. Ortalama 1745 m yükseltiye sahip ilde dağlık alanlar, vadiler, platolar, ova ve havzalar ana yer şekillerini oluşturmaktadır. Paleozoyik’ten Kuvaterner’e kadar farklı dönemlerde oluşmuş kayaçların yüzeylediği inceleme alanında KAF ve DAF en önemli tektonik yapıları oluşturmaktadır. Karasal iklimin etki sahasında bulunan Bingöl’de iklim elemanları yüzey şekillerindeki çeşitlenmeye bağlı olarak il içerisinde farklılık göstermektedir. Aras Nehri’ne su gönderen küçük bir saha dışında araştırma sahası Fırat Nehri’nin su toplama alanı içerisinde yer almaktadır. Bu çalışmada Bingöl ilinin fiziki coğrafya özelliklerinin genel hatlarıyla değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilin jeomorfolojik, jeolojik, hidrografik özellikleri ile iklim, bitki örtüsü ve toprak özellikleri değerlendirilmiştir. Bingöl iline ait topoğrafya ve jeoloji haritaları ile İl arazi varlığı, CORINE (Coordination of Information on the Environment) ve meteoroloji istasyonu verileri çalışmada temel dataları oluşturmaktadır. Sayısallaştırılan topoğrafya haritalarından Sayısal Yükselti Modeli (SYM) oluşturulmuş, SYM’den eğim, bakı, yükselti basamakları haritası, ili kapsayan jeoloji haritalarından litolojik birimler ve tektonik harita oluşturulmuştur. Meteoroloji istasyonu verileri kullanılarak iklim özellikleri, il arazi varlığı verisinden toprak, CORINE verisinden bitki örtüsü özellikleri belirlenmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre Bingöl ilinde dağlık sahalar üzerinde geniş düzlükler ve dağlar arasında tektonizmaya bağlı olarak oluşmuş ova ve havzalar bulunmaktadır. İl içerisinde genel olarak kuzeye gidildikçe sıcaklıklar azalırken, yağış miktarı artmaktadır. Çalılık/fundalıkların geniş alan kapladığı ilde intrazonal toprak grubunda yer alan bazaltik topraklar geniş alan kaplamaktadır. İl genelinde fiziki coğrafya koşullarının değişmesine bağlı olarak kuzeye gidildikçe nüfus ve yerleşmeler seyrekleşmektedir. Fiziki coğrafya özelliklerinden kaynaklanan başlıca sorunlar deprem, kütle hareketleri, çığ, erozyon ve sel taşkındır. KAF ve DAF üzerinde yer alan inceleme alanında depremlere bağlı olarak can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Doğal afetlerin neden olduğu kayıpların azaltılması için ayrıntılı fiziki coğrafya çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

Keywords:

2018
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












Bingöl Araştırmaları Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 143
Cite : 148
2023 Impact : 0.222
Bingöl Araştırmaları Dergisi