Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 51
 İndirme 5
Çevresel Reklamlarda Yasal Düzenlemeler ve Etik Tartışmaları
2012
Dergi:  
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuruluşlar topluma sosyal sorumluluk anlayışlarını yansıtmak, toplumun gelişmesi ve ilerlemesi için neler yaptıklarını ve varlıklarının topluma katkılarını vurgulayarak, olumlu düşüncelerin, sempatinin ve iyi niyetin gelişmesini sağlamak amacıyla reklamcılık tekniklerinden yararlanmaktadırlar. Bu amaçla, kuruluşun adı ve prestijini ön planda tutmaya çalışarak bilgilendirme, ikna etme ve anımsatma gibi amaçlarla halkla ilişkiler reklamcılığı olarak da adlandırılan kurumsal reklam faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. Özellikle çevresel konularda toplumda giderek artan bilinçlenme ve kaygılar nedeniyle kuruluşlar ekolojik dengeyi göz önünde bulundurduklarını, çevresel tahribattan kaçındıklarını, uygulama ve etkinliklerinde doğal dengenin devamlılığını sağlayıcı finansal yardımlarda bulunduklarını, bu yönde etkinliklere sponsor olduklarını kitle iletişim araçları aracılığıyla yansıtmakta, çevresel reklamlar aracılığıyla duyurmaktadırlar. Ancak bu tür faaliyetlerin ne ölçüde gerçeği yansıttığı, kuruluşların bunu bir göz boyama ya da terminolojideki deyimiyle bir “yeşil aklama-green washing” faaliyeti olarak mı gerçekleştirdikleri araştırmacı ve akademisyenler tarafından tartışılmaktadırÇalışmada çevresel reklam kavramına değinilerek, amaç ve uygulamaları üzerinde durulmuş, çevresel reklam ve yeşil aklama kavramları tartışılmıştır. Çevresel reklam uygulamaları kapsamında Avrupa Birliğinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve ülkemizdeki düzenleme ve uygulamalara yer verilmiştir. Aynı zamanda ülkemizdeki ticari kuruluşların doğal çevre ve ekoloji konularında faaliyetlerde bulunup bulunmadıklarının belirlenmesi, bu alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle ne yönde bir işbirlikleri olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Buradan hareketle araştırmanın örneklem çerçevesini doğal hayat, ekolojik yaşam ve çevre konularında faaliyette bulunan sivil toplum örgütleri oluşturmaktadır. Bu çerçevede İç İşleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan güncel dernek istatistikleri ele alınmış ve ülkemizde faaliyet gösteren vakıflarla ilgili olarak da Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile görüşülerek ülkemizde faaliyet gösteren bütün vakıfların güncel listesi temin edilmiştir. Bu dernek ve vakıflar arasından çevre, doğal hayat, ekolojik yaşam anahtar sözcükleriyle tarama yapılarak örneklem çerçevesi belirlenmiştir. Bu kapsamda ticari kuruluş ve markalar, tüzel kişiler, yerel bölge ve illere yönelik olarak faaliyette bulunan vakıf ve dernekler araştırma kapsamı dışında tutulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 551
Atıf : 4.985
2023 Impact/Etki : 0.259
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi