Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 119
 İndirme 3
 Sesli Dinleme 3
ALAN TURING’IN YAPAY ZEKÂ ANLAYIŞINA BİR İTİRAZ OLARAK GÖDEL’İN EKSİKLİK TEOREMİ
2019
Dergi:  
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
Yazar:  
Özet:

Zihin Felsefesinin temel problemlerinden biri olan yapay zekâ, günümüzde hala gündemde olan bir konudur. Alan Turing’in “Hesaplama Makineleri ve Zekâ” başlıklı makalesi ile gündeme getirdiği, makinelerin bir zekâya sahip olup olmayacağına dair tartışmaları başlatmıştır. İnsan zekâsının makinelere yüklenebileceğini savunan Turing, Turing testi diye bilinen düşünce deneyiyle insan zekâsını taklit edebilen makinelerin yapılabileceğini ve bir bilgisayarın (ya da makinenin) Turing testini geçmesi durumunda zekâya (ve bir bilince) sahip olduğunu iddia etmenin mümkün olduğunu savunmuştur. Yapay zekâ konusunda Güçlü ve Zayıf olmak iki ana yaklaşımın ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Makinelerin insan zekâsına tamamen sahip olabileceğini savunan görüşe Güçlü Yapay Zekâ görüşü olarak adlandırılırken, Makinelerin insan zekâsının bir kısmını taklit edebileceğini iddia eden görüşe ise Zayıf Yapay Zekâ görüşü olarak adlandırılmıştır. Turing, yapay zekâ konusunda Güçlü Yapay Zekâ görüşünü kabul eder ve bu nedenle Turing’e çeşitli eleştiriler yöneltilmiştir. Bu çalışmada Turing’e yöneltilen eleştirilerden biri olan Matematiksel itiraz ele alınacaktır. Bu itirazın temelinde Formal sistemlerin tam ve tutarlılığına ilişkin Gödel tarafından ortaya atılan Eksiklik (Incompleteness) teorimleri yer alır. Yapay zekânın bilgisayara bir program dili ile yükleneceğinden hareketle bütün algoritmaların yüklenip yüklenemeyeceğine ve makinenin kendisine yüklenmeyen herhangi bir önermenin doğruluk değerini belirleyip belirleyemeyeceğine ilişkin bir tartışma ortaya konulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

GÖDEL'S Lack of theory as a refusal to Alan Turing's YAPAY INTELLIGENCE
2019
Yazar:  
Özet:

Artificial intelligence, one of the core problems of the mind philosophy, is a topic that is still on the agenda today. Alan Turing’s article “Computering Machines and Intelligence” has begun discussions about whether machines will have an intelligence. Turing, who claims that human intelligence can be charged on machines, has claimed that the thought experiment known as the Turing test can make machines that can imitate human intelligence and that it is possible to claim that a computer (or machine) has intelligence (and a consciousness) if it passes the Turing test. We can say that being strong and weak about artificial intelligence has two main approaches. The view that machines can fully possess human intelligence is called the Powerful Artificial Intelligence view, while the view that machines can imitate a part of human intelligence is called the weak Artificial Intelligence view. Turing accepts the Powerful Artificial Intelligence view on artificial intelligence, and therefore Turing has been criticized by various criticisms. This study will address the Mathematical objection, one of the criticisms addressed to Turing. The basis of this objection is the theories of Incompleteness (Incompleteness) revealed by Gödel on the integrity and consistency of formal systems. Since artificial intelligence will be charged on a computer with a programming language, there will be a debate about whether all algorithms will not be charged and whether the machine will not be able to determine the accuracy of any proposal that is not charged on it.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)