Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 1
MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDEKİ SORUNLARA YÖNELİK NİTEL BİR ÇALIŞMA (FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ)
2019
Dergi:  
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
Yazar:  
Özet:

Yükseköğretim kurumlarında mevcut geleneksel düzenden duyulan rahatsızlık ve yenileşme isteği göze çarpmaktadır. Yödek (2007) tarafından sunulan rehberde Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim, öğretim araştırma ve diğer hizmetlerde toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilmek için sistemlerde yenileşmenin kaçınılmaz olduğu ve bunu takiben olması gereken gelişmelerin yeniden yapılandırma gerektireceği belirtilmiştir. Mevcut araştırmanın çalışma alanı içinde olan mühendislik eğitiminde yenilik arayışları da oldukça belirgindir. Türkiye’de ekonomik ve siyasi alanda iyi pozisyonlara gelebilecek, uzmanlık ya da liderlik yapacak, bu durumda da toplumlar için önemli kararlar verebilecek mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan hareketle mühendislik eğitimindeki problemlerin net olarak belirlenmesi ve bu problemler ışığında mühendislik eğitiminde pedagojik anlamda öğretim programlarında restorasyon yapılması gerekmektedir. Mevcut araştırma mühendislik eğitimindeki problemleri netleştirmek için durum çalışması olarak yürütülmüş ve problemlerin tespiti için Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümündeki 10 akademisyen, 10 son sınıf öğrencisi ve 5 iş yeri eğitimi yetkilisiyle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında öğrenciler tarafından belirtilen görüşlerden yola çıkılarak elde edilen sonuçlardan göze çarpanları: mühendislik eğitimi derslerinin genellikle teorik temelli yürütülüyor oluşu, derslerde öğrenci merkezli öğrenmeye açık yaşantıların sunulmayışı, danışmanlık sisteminin sadece ders kayıt çerçevesinde yürütülüyor oluşu ve uygulamaya yönelik derslerin amaca uygun işlenmiyor oluşudur. Akademisyenlerden elde edilen veriler yoluyla ortaya çıkan sonuçlardan bir kısmı ise şu şekildedir: yoğun olarak hazırlanmış müfredatı yetiştirme ve akademisyenlerde var olan akademik ilerleme kaygısından kaynaklı sıkıntılar, öğrencilerin derse ve mesleğe karşı ilgisiz oluşları, düşünme becerilerindeki eksiklikler, önceden edindikleri sınav odaklı çalışma alışkanlıkları, etkili iletişim becerilerindeki eksiklikler, problem çözme becerilerindeki eksiklikler ve de nasıl daha iyi öğreneceklerini bilmeyişleridir. İş yeri yetkililerinden alınan görüşlerden elde edilen sonuçlar ise: öğrencilerin teorik bilgi donanımı bakımından yeterli olmayışları, motivasyon eksiklikleri, yaratıcılıklarının zayıf oluşu, problem çözme becerilerinin eksik oluşu, grup çalışmasında yaşadıkları problemler ve de etkili iletişim kurma tekniklerini bilmeyişleri şeklindedir. Araştırma kapsamında tüm sonuçlar değerlendirilip mevcut sorunlar için çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

MÜHENDİSLİK EĞİTİMİNDEKİ SORUNLARA YÖNELİK NİTEL BİR ÇALIŞMA (FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRNEĞİ)
2019
Yazar:  
Özet:

In higher education institutions, the discomfort with the existing traditional order and the desire for innovation are striking. In the guide presented by Yödek (2007), it is stated that innovation in systems is inevitable in order to meet the needs of society in education, training, research and other services in higher education institutions in Turkey, and subsequent developments will require restructuring. The search for innovation in engineering education, which is within the scope of the current research, is also quite evident. In Turkey, there is a need for engineers who can come to good positions in the economic and political fields, who will be experts or leaders, and in this case, who can make important decisions for the societies. From here, it is necessary to clearly identify the problems in engineering education and, in light of these problems, to restore the teaching programs in the pedagogical sense in engineering education. Current research was conducted as a situation study to clarify problems in engineering education and for the identification of problems with 10 academics, 10 final class students and 5 workplace education officials at the Faculty of Technology of Fırat University for the identification of problems. The data obtained was evaluated by the content analysis method. The results obtained by the students in the framework of the research are: the course of engineering training is usually conducted on the theoretical basis, the course of students-centered learning experiences are not presented, the consulting system is conducted only in the framework of the course registration and the course of practice is not processed according to the purpose of the course. Some of the results arising through the data obtained from academics are the following: the difficulties arising from the intensely prepared curriculum training and the anxiety of academic progress that exists in academics, the disintéress of students to the lesson and profession, the lack of thinking skills, the exam-oriented work habits they have previously acquired, the lack of effective communication skills, the lack of problem-solving skills, and the lack of knowledge of how to learn better. The results from the views obtained from the workplace authorities are: the lack of theoretical knowledge equipment, the lack of motivation, the weakness of creativity, the lack of problem-solving skills, the problems they experience in group work, and the lack of knowledge of effective communication techniques. In the framework of the research, all the results were evaluated and proposed solutions to existing problems.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)
UBAK SEMPOZYUM (Sosyal ve Eğitim Bilimleri)