Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 94
 İndirme 1
 Sesli Dinleme 1
TÜRK FOLKLOR ARAŞTIRMALARI DERGİSİ’NDEKİ MASALLARIN İNCELENMESİ
2019
Dergi:  
II. Uluslararası Türk - Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi
Yazar:  
Özet:

Masal halkın ortak malı olup, ağızdan ağza aktarılarak gelen yeri ve zamanı bilinmeyen olağanüstü veya normal kahramanlara sahip hayal mahsulü sözlü halk edebiyatı ürünüdür . Masalların ortaya çıkışı tılsımlı mitolojik öykülerin anlatılmasıyla olmuştur.Sonradan masal anlatıcılarıyla yayılmaya başlamıştır.Anlatıcının aktarım şekliyle yeni biçimler kazanarak kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.İnsanoğlunun göçebe yaşam tarzından yerleşik yaşama geçmesiyle insan toplumları göç, mülkiyet kavgası, adaletsizlik, haksızlık ve açlık gibi problemlerinden kaçmak için hayal güçleriyle kendilerine daha adaletli ve huzurlu bir dünya yaratmaya çalışmışlardır.Bu da masalları doğurmuştur.Masallardaki dev, dinozor, ejderha gibi olağanüstü kahramanlar da ilkel toplumların kalıntılarıdır.Masallar önceden uzun kış gecelerinde güzel vakit geçirmek için anlatılırken sonradan çocuklara hayal gücünü geliştirme, iyiliğe özendirme ve iyi ahlaka itme yönüyle daha fazla anlatılmaya başlanmıştır. Masallar toplumumuzun ahlaki ve kültürel izlerini taşıyıp bu izlerin gelecek nesillere aktarılması bağlamında çok önemlidir.Masallarımız incelendiğinde ortak bir olayın az değişiklikle anlatıldığını yani masalın farklı varyantlarını görürüz.Bu da masallarımızın kulaktan kulağa sosyal aktarımla geldiğini gösterir.Edebiyatımızın değerli dergilerinden Türk Folklor Araştırmaları Dergisi’nin çoğu sayısında farklı yörelerden derlenmiş masallara yer verilmektedir.Bu çalışmada dergideki toplam 189 masalın EB ve AaTh kataloglarındaki tip numaralarına, diğer masallarla varyantlarının tespitine ve masalların formellerine yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Review of the Turkish Folklore Research Journal
2019
Yazar:  
Özet:

The fairy tale is the common property of the people, and the place and time that comes from the mouth to the mouth is the fictional crops of oral public literature with unknown extraordinary or normal heroes. The appearance of the fairy tales was with the narration of the mythological stories.The fairy tales began to spread with the fairy tales.The fairy tales were transmitted from generation to generation by acquiring new forms in the way of the fairy tales transmitted.The transition of mankind from the migratory lifestyle to the settled life, the human communities tried to create a more just and peaceful world with their imagination to escape problems such as immigration, property struggle, injustice, injustice and hunger.This also gave birth to the fairy tales.The extraordinary heroes of the fairy tales, such as the dinosaurs, the dragons, are also the remains of the communities. The stories are previously told to spend a nice time in the long winter nights, but later the children began to be told more in the direction of developing their imagination, encouraging goodness and pushing good morality. The stories carry the moral and cultural traces of our society and are very important in the context of the transmission of these traces to the future generations.When our stories are studied, we see that a common event is told with a little change, that is, the different variants of the stories.This also shows that our stories come from ears to ears with social transmission. This study will include the type numbers in the EB and AaTh catalogues of a total of 189 fairy tales in the magazine, the identification of their variants with other fairy tales and the formulas of fairy tales.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








II. Uluslararası Türk - Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi
II. Uluslararası Türk - Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi