Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 67
 İndirme 27
FARABİ VE DİL BİLİMİ
2016
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslam Hilafetine dahil olan ve ortak bir din – İslam dini etrafında birleşen Yakın ve Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkas halkları ortaçağdan günümüze kadar dünya uygarlığına kültürün, bilimin ve güzel sanatların gelişmesini sağlayan önemli katkıda bulunmuşlardır. Bilim adamları, filozof ve şairlerin parlak bir kuşağı üretim alanlarını genişletmiş ve bu dönemde birçok bilimsel ve edebi eserler yaratılmıştır. Bu eserlerin çoğu günümüze kadar değerini yitirmemiştir. Arap Hilafetine dahil olan ülkeler arasında ekonomik ve idari ilişkilerin güç kazanması, kültürün gelişmesinde büyük rol oynamış ve bunun sonucu olarak, Hint, Orta Asya, Kafkas, İran, Mezopotamya, Mısır, Yunan-Rum kültürleri önemli ölçüde birbirlerini etkilemişler. XI yüzyılda Hilafet parçalanmaya başlamış ve Orta Asya, İran, Kuzey Afrika’nın topraklarında bağımsız feodal devletleri ortaya çıkmıştır. Kültürel gelişme süreci bu yeni kurulmuş devletlerde birkaç yüzyıl büyük bir hızla devam etmiştir. Filoloji, leksikoloji, stilistik( biçembilim), şiir, mimarlık, müzik, hattatlık, dekorasyon ve süsleme sanatı gibi sanat ve bilim dalları önemli oranda gelişme kaydetmiştir. Araştırdığımız dönemde Yakın ve Orta Doğu ülkelerinde bilimin çeşitli alanlarında: felsefe, sosyal bilimlerde eserlerin ve mimarlık abidelerinin ortaya çıkması kültürel hayatın sürekli yükselişinin göstergesi idi. Bu dönem Kindi, Zekeriya Razi, Farabi, İbn Sina, Biruni, Mahmud Kaşgari, Buhari, Firdevsi, Rudeki, Nizami, Cahiz, el- Mearri gibi ansiklopedik bilgiye sahip bilim adamlarının, dehaların ve şairlerin dönemi oldu. Farabi felsefe, mantık ve teolojiyle beraber dil bilimi konusunda da yenilikçi düşünceleriyle dikkati çeken bilim adamlarındandır. 

Anahtar Kelimeler:

Farabi and Linguistics
2016
Yazar:  
Özet:

Included in the Islamic Caliphate and a common religion – Near and Middle East united around Islam, Central Asian and Caucasian peoples contributed significantly to enabling the development of culture, sciense and the arts to the world civilization from the Middle Ages to the present. Brilliant generation of scientists, philosophers, poets expanded their creativity and created many scientific and literary works duaring this period. Most of this works hasn’t lost its value today. The wining power in econımic and administrative relations between the countries involved in the Arap Caliphate has played a major role in civil development, and as a result various cultures, Indian, Central Aaia, the Caucasus, Iran, Mesopotamia, Egypt, Grese- Creek cultures have siğnificantly affect each other. XI century began Caliphate fragmentation and in the territory of Central Asia, Iran, North Africa has emerged independent feudal state. Cultural development process in this newly created state has continued for several ceturies at a great pace. Arts and sciences as philology, lexicology, stylistic, poetry, architekture, music, calligraphy decorative arts had recorded significant progress. In the period under investigation in the Near East countries in various fields of science: philosophy, the emergence of the works in the social science and architectural monuments were indicative of the spiritual life. This period was the era of Kindi, Zakatia Razi, Farabi, Avicenna, Biruni, Mahmud Kaşgari, Buhari, Ferdousi, Rudeki, Nizami, Jahiz, el- Mearri, the ensyclopedic knowledge of scientists and poets. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.362
2023 Impact/Etki : 0.161
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi