Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 83
 İndirme 12
 Sesli Dinleme 1
Cumhuriyet’in Dil Reformunu Okumak: Köprü Mü, Paravan Mı?
2019
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

Bu makale, Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlatılan dil reformunun siyasî niteliğini tarif etmeyi amaçlamaktadır. Tarihsel arka planı Tanzimat dönemine kadar uzanan dilde sadeleşme süreci özelinde yapılan değerlendirmeler, birbirlerinden keskin hatlarla ayrışmakta ve siyasî bir kutuplaşma ekseni yaratmaktadır. Dil reformuna ilişkin iki egemen görüşten bahsetmek mümkündür: Muhafazakâr cenah, dil reformunun geçmişle (İslam ve Osmanlı) irtibatı engelleyen bir paravan olduğu noktasında ısrarcıdır. Cumhuriyetçi kesim ise dil reformunun devlet dili ve millet dili arasındaki uçurumu kaldıran bir köprü ülkenin gelişmesine engel unsurlardan kurtulmayı sağlayan bir devrim olduğu düşüncesindedir. Bir devlet politikası olarak 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kuruluşuyla başlatılan dil reformunun, geçmişle irtibatı koparan bir paravan mı yoksa devlet ve millet kaynaşmasını sağlayan bir köprü mü olduğu sorunsalı makalede irdelenmektedir. Bu bağlamda makalede, Tanzimat ve Meşrutiyet dönemlerinde yapılan dilde sadeleşme tartışmaları da göz önünde bulundurularak, Birinci Türk Dili Kurultayı üzerinden yapılan okumayla dil reformunun tarifine ilişkin alternatif bir bakış açısı sunulmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

Cumhuriyet’in Dil Reformunu Okumak: Köprü Mü, Paravan Mı?
2019
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Özet:

This article aims to describe the political nature of the language reform initiated in the early years of the Republic. The historical background of the Tanzimat period, the assessments made in the process of simplification in the language, are separated by sharp lines and create a political polarization axis. It is possible to speak of two dominant views on the language reform: the Conservative is insistent in the point that the language reform is a paravan that blocks the connection with the past (Islam and Ottoman). The Republican part believes that the language reform is a bridge that lifts the gap between the state language and the national language; that it is a revolution that allows the country to get rid of the obstacles to its development. As a state policy, the language reform initiated by the establishment of the Turkish Language Testing Society in 1932 is questioned in the question of whether it is a paravan that breaks the contact with the past or a bridge that allows the state and the nation to merge. In this context, in the article, taking into account the simplification discussions in the language during the Tanzimat and Legitimate periods, the first Turkish Language Council is presenting an alternative perspective on the description of the language reform.

0
2019
Dergi:  
Mukaddime
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mukaddime

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 332
Atıf : 897
2023 Impact/Etki : 0.18
Mukaddime