Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
23 EKİM 2011 VAN-TABANLI DEPREMİ KAYNAK MEKANİZMASI VE SİSMOTEKTONİK YORUMU
2011
Dergi:  
İstanbul Yerbilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

23 Ekim 2011 günü yerel saat ile 13:41’de Van – Erciş ve civarını etkileyen Mw=7.2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiştir. Deprem Van’ın en büyük ilçesi olan Erciş ilçesi başta olmak üzere merkeze bağlı birçok köyde hasara neden olmuştur. Depremin dış merkezi Van’ın yaklaşık 24 km. kuzeyinde yer alan (38.9K/43.5D) Tabanlı köyü civarındadır (KRDAE). Anaşokla birlikte oluşan kırılmaların ayrıntılarını incelemek için Kikuchi ve Kanamori (1991) yöntemi kullanılarak 37 istasyonda kaydedilen telesismik P cisim dalga şekilleri modellenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre deprem 3 şokla birlikte oluşmuştur. Bunların büyüklükleri oluş sırasına göre verecek olursak Mw=6.6, Mw=7.1 ve Mw=6.5 olarak belirlenmiştir. Şokların uzaysal dağılımına göre, kırılma KD’da başlayıp GB’ya doğru sistematik bir şekilde ilerlemiş ve farklı faylanmalarla meydana gelmiştir. Birinci ve ikinci şok, uzay ve zaman boyutunda birbirlerine yakın yerlerde meydana gelmiş olup mekanizmaları ters faylanma bileşenin hakim olduğu oblik faylanma türüne işaret etmektedir. Üçüncü şok ise yaklaşık 30 saniye sonra, deprem bölgesinin GB kısmında normal faylanma mekanizmasıyla oluşmuştur. En büyük şokla birlikte oluşan sismik moment serbestlenmesi 20 km derinlikte meydana gelmiştir. Bunun birinci ve ikinci düğüm düzlemlerinin değişkenleri (doğrultu, eğim ve kayma vektörü) sırasıyla; 1160, 570, 1100; 2620, 380, 620’dir. Buna göre kayma vektörleri, birinci düğüm düzleminde KB-GD ve ikinci düğüm düzleminde KD-GB doğrultusundadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İstanbul Yerbilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 173
Atıf : 226
İstanbul Yerbilimleri Dergisi