Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 39
 Görüntüleme 46
 İndirme 10
Nancy Chodorow’un Düşüncesinde Toplumsal Cinsiyet Organizasyonunun Merkezi Unsuru Olarak Annelik
2008
Dergi:  
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

This study, combining sociology with psychoanalysis, is devoted to analyze predominantly theoretical explanations of Nancy Chodorow on maternity role, an object relations theoretician who re-approaches S. Freud’s arguments on sexual development with a feminist point of view. Scrutinizing in her theory the question why the woman wants to be a mother, for Chodorow, the reason of the reproduction of maternity is their constant need for individual relation and not getting the response of this need from other individuals, especially from males whose prime status is identified in public domain. In Chodorow’s thought – assigns the main reason of the asymmetric structure of the social sex organization and also sex-based division of labour to the asymmetrically organized parental system – beside biologic maternity, structuring of socio-cultural maternity as “the role of woman” is the major source of the asymmetric role organization and social inequality. Although Chodorow’s theoretical approach, which regards heterosexuality as a norm and accepts it as the result of the feminine socialization, contains criticism against Freud, at this point shows parallelisms with him. Having a short scope and being inadequate against the explanations on differentiation of homosexuality and sex identities, Chodorow’s feminist-psychoanalyst approach at the same time depends on biologic duality. According to her, heterosexual marriage and maternity have central and descriptive characteristics in the social organization of sex.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi