Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 262
 İndirme 55
XVI. ve XVII. YÜZYILDA YAŞAMIŞ HÂDÎ MAHLASLI ŞAİRLER ÜZERİNE
2020
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mahlas, Türk Edebiyatında şairin kimliği hatta imzası gibidir. Bu ne-denle şairler mahlas seçerken kendilerini en uygun şekilde tanımlayacak olan asıl isim, soy, meslek, sosyal statü, fiziksel özellik, memleket, psikolojik durum, örnek alınan bir şahıs veya söylediği şiirle uyumlu isim ve sıfatları kullanmış-lardır. Edebiyatımızda şairler genellikle kendi çağlarında kullanılmayan mahlas-ları tercih etmişlerdir. Bazen de çeşitli sebeplerden dolayı aynı mahlası kullanan şairlere rastlamak mümkündür. Ancak bu durum zamanla şairlerin ve şiirleri-nin birbirine karışmasına neden olmuştur. Çünkü şairler özellikle şiirleri ve eserleriyle bilindikleri için henüz kendi çağlarında bile genellikle mahlaslarıyla tanınmışlardır. Bu nedenle çoğu zaman asıl isimleri ikinci planda kalmış hatta zamanla unutulmuştur. “Hâdî” mahlası da bunlardan biridir. Özellikle XVI. ve XVII. yüzyılda Hâdî mahlasını kullanan şairlerin diğer yüzyıllara oranla oldukça fazla olduğunu fark ettik. Aynı yüzyılda aynı mahlası kullanan bu şairlerin bir-birine karıştırıldığını, haklarında yanlış bilgi verildiğini gördük. Bu nedenle öncelikle XVI. ve XVII. yüzyılda yaşamış Hâdî mahlaslı şairleri ve eserlerini tanıtmaya çalıştık.

Anahtar Kelimeler:

The Exile of Karaman (1467-1474)
2020
Yazar:  
Özet:

The Karaman Exile (1467-1474) for the XIV Anadolu throne that was empty from the Selchukles between the Ottoman and the Karaman. From the middle of the XV. There was a hard struggle that continued uninterrupted until the end of the century. The Ottomans, with their great targets in the east, in 1467 encountered a great resistance in the process of unification, when necessary the method of expulsion used for political, strategic, security and rescue purposes in this place. Between 1467-1474 years, in four different dates, a significant part of thousands of families, including Christian Karamanis and Armenians, from Konya, Larende, Ereğli and Aksaray, were rebuilt and sent to Istanbul, which was settled. The remaining deportations were settled in Trakya in Havsa and Edirne, in Greece in Thessaly and Thessaly, in Albania, Serbia and Bosnia. But during the Cem Sultan Karaman governance, he rebuilt Larende, especially, and won the love of the people of the region.

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 224
Atıf : 321
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi