Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 23
BANA SENİ GEREK SENİ / "Bana Seni Gerek Seni" as an Expression
2009
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;Z Eldeki bilgilere gouml;re, Yunus Emre'de rastlanan ve gramatikal olarak bir accedil;ıklaması yapılamayan "Bana seni gerek" ifadesinin, eldeki tek ouml;rnek olduğu sanılmaktaydı. Araştırmalarımız sonucunda bu ifadenin 15.yy.dan başlayarak tasavvuf ccedil;evreleriyle ilişkisi olan veya olmayan Acirc;şık Yunus, Kemal, Ahmedicirc;, Ahicirc;, Necati, Ravzicirc;, Acirc;şık Ccedil;elebi, Yakinicirc; gibi şairlerce de kullanıldığını tespit ettik. Uuml;stelik, sen zamirine gelen bu ndash;i ekinin, "Bana seni gerek" klişe ifadesi ile sınırlı olmayıp, sen ve siz zamirleriyle de kullanıldığını gouml;rduuml;k. Yunus Emre'nin, douml;rduuml;ncuuml; mısraları "Bana seni gerek seni" şeklinde tekrarlanan şiiri, Ahmet Yesevi'nin bir hikmeti ile buuml;yuuml;k benzerlik gouml;stermektedir. Hikmette bu mısra "Minge sin ok kirek sin" şeklindedir. Burada sen zamirinin sonundaki ndash;i ekinin gouml;revi "ok" ekine yuuml;klenmiştir. Dolayısıyla "senden başkası değil, illa sen, sadece sen" gibi bir anlam ifade eden bu ekin, Tuuml;rkccedil;ersquo;de ccedil;ok sayıda ouml;rneği olan ve zamirlere gelen bir pekiştirme eki olduğu gouml;ruuml;şuuml;ne vardık. Anahtar kelimeler: Yunus Emre, Ahmet Yesevi, bana seni gerek, Acirc;şık Yunus, Kemal, Ahmedicirc;, Ahicirc;, Necati, Ravzicirc;, Acirc;şık Ccedil;elebi, Yakinicirc;. nbsp; ABSTRACT According to the information we have, it is supposed that the saying "bana seni gerek'' was the only example as a grammatical explanation which is seen in Yunus Emre's works. As a result of this research, it is found that starting from 15. century this saying was used by poets like Acirc;şık Yunus, Kemal, Ahmedicirc;, Ahicirc;, Necati, Ravzicirc;, Acirc;şık Ccedil;elebi, Yakinicirc;. Furthermore, it is seen that the suffix -i which is added to personal pronoun "you'' is not limited with the saying ''bana seni gerek'' because it is also used with singular ''you'' and plural ''you''. Yunus Emre's poem in which he repeated "bana seni gerek'' in the fourth lines has many similarities with Ahmet Yesevi's hikmet. In his hikmets, these lines are seen as '' Minge sin ok kireksin''. Here, the function of suffix at the end of pronoun ''you'' is transferred to the suffix '' ok''. Consequently, we concluded that this suffix which means ''not others, certainly you, only you'' is a suffix strength added to pronouns and there are many examples of this suffix. Key Words: Yunus Emre, Ahmet Yesevi, bana seni gerek, Acirc;şık Yunus, Kemal, Ahmedicirc;, Ahicirc;, Necati, Ravzicirc;, Acirc;şık Ccedil;elebi, Yakinicirc;.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi