Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 38
 İndirme 10
Çağdaş Kural Dışı Tekfirciliğin Yapısal Unsurları Üzerine Bir Model Denemesi-II
2016
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet: Öncelikle çağdaş kural dışı tekfircilik bütün değişkenlerin bağımlı olabildiği çoğul, fakat dengeli bir yaklaşımla kavranabilecek bir vakıadır. Hangi makro yapısal unsurun ne kadar etkili olduğu kişi ve gruplar yanında, sosyal bağlama göre de değiş- kenlik arz eder. İkinci olarak, tekfirciliğin temelinde bir algı ve inanma düzeyi olarak dini yorum yatar. Bu algı ve inanma düzeyini meydana getiren yorumlama biçimi öne sürdüğümüz modelde içerden ve dışardan birbirini tetikleyen faktörlerin etkisi altında şekillenir. İçerden faktörler birinci makalede ele alınmıştı. Dışarıdan faktörler ise “Modernleşmenin Zemini Olarak İslam Dünyasında Daralma ve Çatışmalar”, “Modernleşme Krizi” ve “Sosyal Bütünleşme Krizi” şeklinde üçlü bir yapı olarak karşımıza çıkar. Çağdaş tekfircilik, otorite boşlukları ve iç çatışmalar tarafından tırmandırılmaktadır. Otorite ve devlet problemini çözmeden tekfir probleminin çözülmesi muhaldir. Diğer taraftan sadece zihniyet değiştirme faaliyetleri de yeterli değildir. Makul bir modernleşme süreci içinde refahın orta tabakalara doğru yayılması gerekmektedir. O zaman sivil siyaset araçları gelişerek marjinal eğilimler sistemle bütünleşme fırsatı yakalayacaktır. Anahtar Kelimeler: Çağdaş tekfir, tekfiri-selefi din yorumu, ideolojik tercümeler, otorite ve tekfircilik A Model for the Structural Elements of Contemporary Takfir Discourse-II Abstract: Contemporary takfir can be understood in plural but a well-balanced approach that all dynamics might be related to the takfir behavior. The effect of macro structural elements over the takfir act is not only changeable according to persons and groups, but also the social context of takfiris. Secondly, religious interpretation underlies the basis of takfir as a form of belief and perception. This form of interpretation and belief system is being taken shaped under effects of internal and external factors according to the model put forward in the article. The Internal dynamics had been dealt with in the first article. The external factors that will be tackled in this article make up “the crisis under negative effect of invasion and controls”, “the crisis of modernism” and “the crisis of political integration.” Since the lack of authority and inner conflicts escalade modern takfirism, it is crucial to solve the state and authority problems first. It is also prerequisite to widen middle classes on the economic base within a reasonable process of modernism. Then there will be an opportunity to integrate the marginal groups into the system with the civic political apparatus. Keywords: Contemporary takfir, takfiri-salafi religious interpretation, ideological books and translations, authority and takfir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi