Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 16
The Place of The Sacred with Regard to Gadamer's Ontology, of Art
2010
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Abstract The experience of art-work is, for Gadamer, related to ınıılı which goes beyand the metlıodological knowledge. Hence discovering of truth is possible through the antology of art, and the experience of art is an experience of truth that can be applied to the hermeneutic problem in its whole dimension. The work of art is, in this respect, the experience of truth as an 'event'. Opposing to the aesthetic differentiat'i on which abstracts the work of art from its possibilities of content (religious, moral, culrural), Gadamer tries to overcome this distinction of consciousness through the concept of game. The reason of Dasein's inner rensian towards the "unknown" is the fact of remaining of the sacred/infinite as non-understanding. Gadamer argues that the work of art transforms the tension into the relaxation by means of the ontological hermeneutics of it. Therefore, the distinction between sacred and profane is relative in Gadamer; and all the works of art have always sacred about it and the sacred speeches ro us via the work of art. In this article, it will be seen how Gadamer establishes this togethemess with regard to the antology of art. Key W ords: sacred, the work of art, experience, truth, hermeneutic, game, rransfom1ation in to structure, contemporaneity, Özet Gadamer'e göre sanat eserinin tecrübesi metodolajik bilgiyi a§an lıakikate ili§kindir. Bu bakımdan hakikatin ke§fi sanat eserinin ontolojisi üzerinden mümkündür ve sanat eserinin tecrübesi, tüm boyutİanyla hermenötik probleme uygulanabilecek bir hakikat tecrübesidir. Sanat eseri, bu yönüyle, hakikatin bir "olay" olarak tecrübe edilmesidir. Sanat eserini, onun içerik §artlanndan (dini, ahlaki, kültürel) soyurlayan estetik farklılaşmaya kar§ı olan Gadamer, bu bilinç ayrunuu oyıın kavramı üzerinden a§mayı dener. Dasein'ın "bilinmeyen"e yönelik içsel gerilinlinin nedeni de, kutsahn/sonsuzun anla§ılamayan olarak kalmasıdır. Gadamer sanat eserinin ontolojik hermeneutiği aracılığıyla bu gerilimin "rahatlama"ya neden olduğunu savunur. Dolay1Siyla kutsal ile profan arasındaki ayrım Gadamer'de nisbidir ve her sanat eseri daima kendisine has kutsal bir §eyi payla§tr ve kutsal bize sanat eseri üzerinden hitap eder. Bu makalede Gadamer'in bu birlikteliği sanat ontolojisi açısından nasıl tesis ettiği görülecektir. Anahtar Kelimeler: kutsal, sanat eseri, tecrübe, hakikat, hermenötik, oyun, yapıya dönü§üm, e§zamanhhk.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi