Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 81
 İndirme 17
‚BAHÇE. ADLI KARAGÖZ OYUNUNDA SON DÖNEM OSMANLI SOSYAL HAYATINDAN YANSIMALAR / Reflections of Late Ottoman Social Life in The Play ‚Bahçe. Karagöz
2011
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gouml;lge oyununun Tuuml;rklere nereden geldiği sorusu hala tartışılmakla beraber, bu oyunla-rın XVII. yuuml;zyılda Osmanlı İmparatorluğursquo;nun başkenti olan İstanbulrsquo;da asıl kimliğini ka-zanmış olduğu herkesccedil;e kabul edilen bir gerccedil;ektir. Tuuml;rk seyirlik sanatları arasında muuml;him bir yere sahip olan karagouml;z oyunları, İstanbulrsquo;da gerek saray ve ccedil;evresinde gerekse halk arasında ccedil;eşitli mekacirc;nlarda ve ccedil;eşitli sebeplerle sıkccedil;a oynatılmıştır. Bununla bera-ber İstanbulrsquo;da farklı ortamlarda oynatılan karagouml;z oyunlarının iccedil;inde İstanbulrsquo;a ait pek ccedil;ok manzaranın gouml;ruuml;nmesi de kaccedil;ınılmazdır. Oyunlarda, XVII. yuuml;zyıl ile XX. yuuml;zyıl başla-rındaki İstanbulrsquo;un ccedil;eşitli gouml;ruuml;nuuml;şlerini takip etmek muuml;mkuuml;nduuml;r. Karagouml;z oyunları hakkında yapılmış olan birccedil;ok ccedil;alışmada, bu oyunların gerccedil;ek hayat-tan kesitler sunduğundan, adeta bir yaşan-mışlık aksettirdiğinden, kendi hayatlarımızdan birer parccedil;a bulduğumuz iccedil;in bu kadar sevdi-ğimizden bahsedilmiştir. Karagouml;z oyunları bize Osmanlı Devletirsquo;nin kuuml;ccedil;uuml;k bir parccedil;ası olan lsquo;mahallersquo; penceresinden koca İstanbulrsquo;u gouml;sterir. Bu ccedil;alışmada da, daha ouml;nce yapılmış olan araştırmaların ışığında, Karagouml;zrsquo;uuml;n sbquo;Bahccedil;e. isimli oyununda yer alan Osmanlı toplumunun sosyal ccedil;evre, inanccedil;, giyim, mes-lek ve eğlence hayatı unsurları incelenecektir. Anahtar souml;zcuuml;kler: Geleneksel Tuuml;rk Tiyatrosu, Karagouml;z, XVII. ve XIX. Yuuml;zyıllar, Osmanlı İmpara-torluğu, İstanbul, Sosyal Hayat. nbsp; Although it is still discussed about where the shadow plays came from to Turks, it is an accepted reality that these plays gained its main identity in Istanbul the capital city of Ottoman Empire. Kara-gouml;z Shadow Play, which takes important place in theatrical plays, was often displa-yed both in palace, in its sorroundings and in different envronments among people with different reasons.In addition to that, it is inevitable to see many scenes belonging to Istanbul in Karagoz Shadow Plays that were displayed in different places of İstan-bul. It is possible to follow diferent views of İstanbul in the beginning of the XII and XX centuries. In many researches that are done for Karagouml;z shadow plays, it is mentioned that we love these plays so much because they show the real parts from life, reflects experiances and we find slices of our own lives.The Karagouml;z Shadow Plays show us the great Istanbul from the window of sbquo;neigbourhood. that was a small part of Ottoman Empire.Also in that researh, in tha light of such researces done before, Ottoman societyrsquo;s vital elemens such as social envronments, belief, dressing, job and entertainment is going to be analyzed. Key words: Traditional Turkish Theatre, Karagouml;z, XVII and XIX centuries, Ottoman Empire,Istanbul,Social Life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi