Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 79
 İndirme 22
Affedicilik ve Din: Affetme Eğilimi ve Dindarlıkla İli§kisi Üzerine Ampirik Bir Ara§tırma
2009
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet Ara§tırmada, affetme eğilimi ve bu eğilimin demografik deği§kenler (cinsiyet, ya§ vb), ve dindarlık ile ili§kisi ele alınmaktadır. müslüman örneklernde uygulanabilir bir affetme eğilimi ölçeğinin geli §tirilmesi, ara§tırmanın temel hedeflerinden birisidir. Ara§tırma, tarama yöntemine uygun, anket tekniğinin kullanıldığı hir saha ara§tırtnası niteliğindedir. Ara§tırma örneklemi, İstanbul'un farklı semtlerinde oturan ve ya§ları 17 ile 70 arasında deği§en 321 ki§iden tılu§maktadır. Ara§tırmaya katılanların %49,5'i (159 ki§i) erkek, SO,S'i% (162 ki§i) ise kadındır. Örneklem grubuna "Affetme Eğilimi Ölçeği" ve "Dindarlık Ölçeği" uygulanmı§tır. Veriler SPSS paket programıyla analiz ediltni§tir. Elde edilen bulgulara göre, affetme eğilimi ilc cinsiyet, ya§, medeni durum ve sosyal çevre deği §kenleri arasında istatistiki bakımdan anlamlı ili§ki tespit edilememi§tir. Dindarlık ile genel affetme eğilimi ve affetme eğilimini olu§turan "iyimserlik" alt boyutu arasında olumlu, "kaçma" ve "öç alma" alt boyutları arasında olumsuz ili§ki olduğu tespit edilmi§tir. Ayrıca ara§tırmada affetme eğilimi ile "gurur" arasında olumsuz, "alçakgönüllülük" arasında olumlu ili§ki olduğu anla§ılmı§tır. Anahtar Kavramlar: Affedicilik, Dindarlık, Affetme Eğilimi Ölçeği, Alçakgönüllülük, Gurur, iyimserlik, Öç Alma, Uzla§tna Abstract This paper examining f,ırgiveness is earried out to de termine the relationship between forgiveness inciination and socio-demographic variables (gender, age, social environment, marital status ete.) and religiosity. In this researeh, survey method and questionnaire technique are used. Sarnpk of the study covers 321 people who live in different parts of Istanbul. Range of sample varies from 17 to 70 ages. Forgiveness Inciination Scale and Religiosity Scale are applied. The data is analyzed by SPSS statistical program. In the evaluation of data, analysis of factor and reliability and t-test, ANOV A and Pearson correlation are used. There is no eorrelation between forgiveness inciinatinn and socio-demographie variables. The fındings indicare that religiosity positively affects forgiveness inciination and negatively effects revenge feeling. Meanwhile, when "pride" ineteases forgiveness deereases. However, when "humility" ineteases forgiveness ineteases as well. Key Words: Forgiveness, Forgiveness Inciination Scale, Religiosity, Humility, Revenge, Pride, Optimism, Reconciliation

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi