Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 44
 İndirme 15
Erken Dönemlerden Yakın Geçmişe Kadar Açe Alimlerine Kısa Bir Bakış
2009
Dergi:  
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalı~mada, Malay toplumunun ve Güneydoğu Asya'nın diğer topluluklarının İslamla~masındaki önemi ile dikkat çeken Açe'dc, kadim dönemlerden görece yakın geçmi~e kadar önem arz eden alimlcrle ilgili genel bilgi verilecektir. Sumatra Adası'nın kuzeyinde yer alan Açe'de ya~amı~ olan alimler ile ilgili olarak Türkçe kaynaklarda, sınırlı malumatın bulunması böyle bir metnin kaleme alınmasını zorunlu kıldı. XVII. yüzyılda yaşamı§ olan dört büyük alimin -Hamza Fansur!, Şemseddin Sumatran!, Nureddin er-Ranir! ve Abdurrauf es-Singkil!- yanı sıra, farklı dönemlerde Açe'ye gelerek hizmet etmi§, yerli alimierin yeti§mesine önemli katkılarda bulunm u§, din1 eğitim kurumlarının açılmasına vesile olm u§ alimler kadar, zamanla Açeli ve Takımadalar'ın farklı bölgelerinden Açe'ye gelerek öğrenim gören alimler kısa da olsa tanıtılacaktır. Bu vesile ile, Açe bölgesinde kurulan çeşitli sultanlıklara ve İslam alimlerinin bu sultanlıklara gelişi, verdikleri eserler, eğitim çalı§maları, dönemin yönetim çevreleri ile kurdukları ili§kilere de değinilecektir. Anahtar Kelimeler: Açe, Samudra-Pasai, İslam, Açe Darüsselam Sultanlığı, Güneydoğu Asya. Abstract Aceh is known as a region which has become historically a place where Islam was introduced and expanded to not only Malay society but also the whole Southeast Asian societies. The present study mainly aims to give brief information about the works, educational activities, relations with the rulers of the lslamic scholars who paid a visit relatively short time or got education in Islamic schools in Aceh from the very early ages un til the relatively near past. The main reason to write this article is that there is not much information about the Islamic scholars who lived in Aceh, in the norhem tip of Sumatra Isiand in Turkish sources. Beyond the four well-known Islamic scholars -Hamzah Fansuri, Syamsuddin Sumatran!, Nureddin ar-Ranir! ve Abdurrauf as-Singkil!- who lived in Aceh in around 1 7th century, some other scholars who came to Aceh in various eras contributed to developed Islam in the region. The paper includes the Islamic sultanates throughout the history in Aceh in terms of the religious scholars lives. Key W ards: Aceh, Samudra Pasai, Islam, Southeast Asia, Aceh Darussalam Sultanate.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi