Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2.691
 İndirme 18
 Sesli Dinleme 2
ZONGULDAK İLİNDE NÜFUSUN GELİŞİMİ VE DAĞILIŞI
2014
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmanın amacı, demografik açıdan çeşitli özellikleri ile Zonguldak il nüfusunun başlıca özelliklerini ortaya koymak ve yapılacak olan sonraki çalışma ve yatırım planlarına katkıda bulunabilmektir. Bu kapsamda çalışmada cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleştirilen nüfus sayımlarına göre Zonguldak il nüfusunda gerçekleşen zamansal değişimlere, nüfus artış hızına, kadın ve erkek nüfusa, cinsiyet oranına ve nüfusun yaş gruplarına göre dağılımına değinilmiştir. Tarihsel süreç içerisinde Zonguldak’ın, ekonomik ve idari bakımdan gelişmesine paralel olarak nüfusu da artış göstermiştir. Ancak toplam nüfus açısından değerlendirildiğinde 1990’lı yıllara kadar Türkiye’nin en fazla nüfusuna sahip illerinden biri iken Bartın ve Karabük illerinin ayrılması ile nüfusunun yaklaşık % 40’ını kaybetmiştir. Zonguldak, Türkiye Taş Kömürleri (TTK)’nin -küçülmeye başlamasına bağlı olarak- işçi alımını azaltması ve ortaya çıkan geçim sıkıntısı, işsizlik, yoğun emekli nüfus gibi sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı günümüzde nüfusu azalan illerden biri durumuna düşmüştür. Bu sebeplerle insanların çoğu iş umudu ile özellikle Bursa ve İstanbul gibi illere göç etmektedir. Kadın ve erkek nüfus ise dönemin sosyo-ekonomik şartlarına paralel şekilde değişim göstermiştir. Ülkemizde kadın nüfusun fazla olduğu illerden biridir. Çalışma çağındaki nüfusta yoğunluk vardır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Doğu Coğrafya Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Doğu Coğrafya Dergisi