Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 7
ADALET AĞAOĞLU’NUN HİKÂYELERİNDE BİR ELEŞTİRİ VASITASI OLARAK İRONİ / Irony, as a Means of Criticism in the Stories of Adalet Ağaoğlu
2013
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;Z Bir souml;zuuml;n aksinin ima edilmesi anlamına gelen ironi duuml;nya ve Tuuml;rk edebiyatında kullanılan bir anlatım tekniğidir. Klasik douml;nemde tiyatroda yaygın olarak kullanılan ironi, modern edebiyatın en ccedil;ok başvurduğu kullanım tekniklerinden biri olmuştur. Tuuml;rk edebiyatında ironiyi başarıyla kullanan yazarlardan biri Adalet Ağaoğlursquo;dur. Adalet Ağaoğlu; sistem eleştirisini ironi ve hiciv aracılığıyla yapar. Roman ve hikacirc;ye yazarlığına toplumcu gerccedil;ekccedil;ilik tartışmalarının yoğun olduğu 12 Mart douml;neminde başlayan Adalet Ağaoğlu, bu douml;nemin angaje ve popuuml;list edebiyat anlayışına tepki gouml;stermiştir. Roman ve hikacirc;yelerinde biccedil;imsel yeniliklerle angaje edebiyatı eleştirir. Bu anlamda onun eserleri diğer 12 Mart douml;nemi eserlerinden ayrılır. Hikacirc;yelerinde tema olarak devrin meseleleri ve ideolojik konuları işlese de estetik kaygıları birinci plandadır. Adalet Ağaoğlu, ihtilal douml;neminin psikolojik baskısı iccedil;erisinde kinayeli, ouml;rtuuml;luuml; souml;yleme aracı olarak ironiye başvurur. Anahtar Souml;zcuuml;kler: İroni, Hikacirc;ye, Adalet Ağaoğlu. ABSTRACT Irony, which is to mean opposite of what is said, is a narrative technique that is used in Turkish and World literature. Irony, which is among the most applied techniques of modern literature, was used commonly in classical literature. Adalet Ağaoğlu is among the authors that employs irony successfully in Turkish literature. Adalet Ağaoğlu makes criticism of the system through irony and satire. Adalet Ağaoğlu, who began novel and story writing in 12 March period when social realism debates took place most intensively, reacted against the perspective of engaged and populist literature. By structural innovations in her novel and stories, she criticizes engaged literature. It is in this respect that her works are distinct from the other works of 12 March period. Although her themes deal with the issues of the period and ideological subjects, esthetic worry is the most significant aspect of her writing. Adalet Ağaoğlu employs irony as a means of sarcastic and implicit narration during the psychological pressure of the period of revolution. Key Words: Irony, Story, Adalet Ağaoğlu.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi