Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 53
 İndirme 19
CELİL MEMMEDGULUZADE’NİN ESERLERİNDE OSMANLI TARİHİ, DİLİ VE EDEBİYATI
2014
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Makalede Azerbaycan`lı görkemli edib, tiyatro yazarı, satirik “Molla Nasreddin” dergisinin (1906-1931) editörü, tenkidî realizm edebî mektebinin başçısı Celil Memmedguluzade`nin Osmanlı`nın tarihinden, Osmanlı dilinden ve edebiyatından bahseden eserleri tahlil edilmiştir. O`nun Türkiye`nin azatlık harekatına, meşrutiyet tarihine dair yazdığı eserleri incelenmiş, Mithat Paşa ve Süleyman Paşa gibi vatan ve hürriyetperestlerin faaliyeti değerlendirilmiştir. Böyle kahraman millet fedailerinin ölümüne sebep olan Sultan Abdülhamid, onun demokrasini boğmak için aldığı amansız tedbirler, sultan istibdadı ve zulmü eleştirilmiştir. Mirze Celil Osmanlı divan edebiyatının mürekkep, anlaşılmaz, Arap-Fars sözleriyle zengin olan dilini değil, sade ve kolay anlaşılan, genel konuşma diline uygun olan bir edebî dilde yazmak gerektiğini göstermiştir. Osmanlı edebiyatının Tevfik Fikret, Abdülhak Hamid, Abdulla Cevdet, Öğretmen Naci, Namik Kamal gibi nümayendelerinin edebî faaliyeti ile tanış olmuş, onların hakkında kendi fikirlerini ifade eden yazılar ortaya koymuştur. Büyük vatanperver Türk şairi Namık Kamal’in lirik “Vatan şarkısı” şiirine “Biz” adlı mizahi nezire yazmışdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi