Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 8
KAZAKÇADA “MAQAL-MÄTEL” KAVRAMI
2016
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçedeki “atasözü” kavramı, Kazakçada “мaқaл-мәтел/maqal-mätel” terimi ile karşılanmaktadır. “Maqal” ve “mätel” şeklinde ayrı ayrı da kullanılan terim, aslında Rusçadaki “пословицa/poslovitsa” ve “поговоркa/pogovorka” kavramlarının karşılığıdır. “Maqal” ve “mätel” ayrımı Kazakçada olduğu gibi hemen hemen bütün çağdaş Türk dillerinde de mevcuttur. Ancak Türkçede bu ayrıma gerçek anlamda sadece bir iki dil bilimci dikkat çekmiştir. Bu makalede öncelikle Kazakça “maqal” ve “mätel” sözlerinin kökeni üzerinde durulmuş, bu sözleri çağdaş Türk dillerinde karşılayan kelimeler tespit edilmiştir. Daha sonra “maqal” ile “mätel”in tarifi yapılmış, ortak ve farklı yönleri gösterilmiştir. Ayrıca tespitler ışığında Kazakça “maqal” ve “mätel” örnekleri verilmiştir. Yazıda diğer yandan Türkçedeki “atasözü” tanımları ele alınmış, “atasözü” ve “aydım” ayrımı yapılarak her iki türden de örnekler sunulmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


2004








Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi