Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 77
 İndirme 26
PANOFSKY ÖLÇEĞİNDE KARŞILAŞTIRMALI ADEM VE HAVVA İKONOGRAFİSİ
2020
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sanat Tarihi alanında Adem ile Havva’nın kutsal kitaplarda yer alan hikayelerini anlatan resimler önemli yer tutmuştur. Bu eserlerin birçok sanatçı tarafından farklı teknik (minyatür, yağlıboya, fresk, mozaik vb.) ve kompozisyonlarda yapıldığı bilinmektedir. Adem ve Havva’nın yaratılışı ile başlayarak, yasak meyvenin yenmesi ve ardından cennetten kovulmaları şeklinde anlatılan ikonografi sanatçıların bireyselliği ile eserlerinde uygulanmıştır. İslam coğrafyasında minyatürlerde, Hristiyan coğrafyasında ise Batı tarzı resimlerde Adem ile Havva’nın çok sayıda betimini görmek mümkündür. Bu tasvirlerin ikonografileri üzerinden birbirleri ile karşılaştırmaları ve analizleri, Alman Sanat Tarihçi Erwin Panofsky’nin ortaya koyduğu görsel sanatlarda anlam teorisi olarak niteleyebileceğimiz İkonografik ve İkonolojik Eleştiri Yöntemi’ne uygun olarak değerlendirilmiştir. Eserlerin geleneklerine bağlılığı, sanatçıların bireyselliği, Adem ile Havva betimlemelerinin gelişmişliği ve birbirleri ile benzerlik ve farklılıkları üzerinde durulmuştur. Adem ve Havva ikonografisi Adem’in Yaratılışı ve Meleklerin Adem’e Secdesi, Havva’nın Yaratılışı, Yasak Meyve ve Cennetten Kovulma başlıkları altında resimlerle incelenmiştir. Çalışmaya konu olan minyatürler ve Batı tarzı resimler ait oldukları toplumların öğretileri de dikkate alınarak birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Adem ve Havva’nın yaşam hikayesi üzerine dünyada sayısız resim bulunmakla beraber, bu çalışmaya hepsini dahil etme imkanı olmaması sebebiyle spesifik eserler seçilmiştir. Çalışmada Kur’an-ı Kerim kaynaklığında İslam sanatçıları tarafından oluşturulan Falname, Kısassü’l-Enbiya, Hadikatü’s-Süeda, Menafi El-Hayvan, Kitab’el-Asar el Bakiya ve Zübdetü’t Tevarih gibi eserlerde yer alan minyatürler ile Batı sanatında Michelangelo Buonarroti, Hugo Van der Goes, Hieronymus Bosh, Albrecht Dürer, Jan Bruegel, Paolo Uccello, Massaccio, Charles-Joseph Natoire ve Tiziano Vecellio gibi ünlü sanatçıların Tevrat ikonografisi üzerinden yapmış oldukları resimlere yer verilmiştir. İslam sanatında minyatürlerde iki boyutlu uygulamalar ile perspektif anlayışının olmayışının yanı sıra Batı sanatındaki üç boyutlu resmetme geleneği, derin perspektif uygulamaları, canlı renkler ve gerçekçilik Erwin Panofsky’nin anlam teorisini karşılamaları açısından oldukça önemlidir. Tüm bu eserlerde özellikle Şeytan ve yılan tasvirlerindeki çeşitlilik, Adem ile Havva’nın yasak meyve sahnesinden önceki ve sonraki durumlarını ifade eden sembolik uygulamalar ve yasak meyvenin resimlerde elma olarak nitelenmesi durumu dikkat çekici noktalar olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Adem and Havva's Economics in Panofsky
2020
Yazar:  
Özet:

In the field of art history, the paintings that tell the stories of Adam and Havva in the sacred books have taken an important place. These works are different techniques by many artists (minature, oil painting, fresco, mosaic, etc.) It is known that it is made in compositions. Starting with the creation of Adam and Havva, it was applied in its works with the individuality of the iconographical artists, described in the form of the eating of the forbidden fruit and then expulsion from heaven. In the Islamic geography, in miniatures, and in Christian geography, it is possible to see many paintings of Adam and Havva in Western-style paintings. The comparisons and analyses of these paintings through the iconographs have been evaluated in accordance with the Iconographic and Iconological Critical Method, which we can describe as the theory of meaning in visual arts by German art historian Erwin Panofsky. The commitment to the traditions of the works is focused on the individuality of the artists, the development of the images of Adam and Havva and their similarities and differences with each other. The iconography of Adam and Havva; the creation of Adam and the sect of the angels to Adam, the creation of Havva, the forbidden fruit and the expulsion from heaven are studied with pictures under the titles. The study subjects of the minyatures and Western style paintings are also compared with each other, taking into account the teachings of the societies to which they belong. While there are countless paintings on the story of Adam and Havva’s life in the world, specific works have been selected because it is not possible to include them all in this work. In the study; in the source of the Qur'an, the Islamic artists created in the works such as Falname, Short-l-Enbiya, Hadikatü's-Süeda, Menafi El-Hayvan, Kitab'el-Asar el-Bakiya and Zübdetü't Tevarih and in the Western art Michelangelo Buonarroti, Hugo Van der Goes, Hieronymus Bosh, Albrecht Dürer, Jan Bruegel, Paolo Uccello, Massaccio, Charles-Joseph Natoire and Tiziano Vecellio made through the iconography of the Tevrat famous artists. In addition to the absence of two-dimensional practices and perspective understanding in the miniature in Islamic art, the three-dimensional painting tradition in Western art, deep-perspective practices, vibrant colors and realism are very important in terms of meeting the meaning theory of Erwin Panofsky. In all of these works, the diversity in the paintings of Satan and the serpent, the symbolic practices that expressed the status before and after the forbidden fruit scene of Adam and Havva, and the status of the forbidden fruit being described as an apple in the paintings have been remarkable.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.322
2023 Impact/Etki : 0.161
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi