Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 4
COVID-19 Yoğun Bakım Ünitesi ve Genel Yoğun Bakım Ünitesi Personelinin Ruhsal Durumunun Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Koronavirüs hastalığı 2019 (coronavirus disease 2019, COVID-19) pandemisi, ön saflardaki yoğun bakım personelini ruhsal sağlık sorunları yaşamaya yatkın hale getirebilir. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 yoğun bakım ünitesi personeli ile genel yoğun bakım ünitesi personelinin yaşadığı COVID-19 korkusunu ve bu korkunun ruh sağlıkları üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu kesitsel çalışmaya COVID-19 yoğun bakım ünitesinden 90 (%57,7) katılımcı ve genel yoğun bakım ünitesinden 66 (%42,3) katılımcı olmak üzere toplam 156 katılımcı dahil edildi. COVID-19 Korku Ölçeği (Fear of COVID-19 Scale, FCV-19S), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (Depression Anxiety Stress Scale, DASS-21) ve demografik verilerden oluşan basılı bir anket kullanıldı. Bulgular: Kadın cinsiyet, hemşire olmak ve COVID-19 yoğun bakım ünitesinde çalışmak daha yüksek depresyon, anksiyete ve stres puanları ile ilişkili idi. COVID-19 korkusu ile depresyon (ρ=0,399 p=0,044), kaygı (ρ=0,456 p=0,019) ve stres (ρ=0,418 p=0,033) arasında anlamlı bir ilişki bulundu. Ayrıca, genel yoğun bakım ünitesi personeline kıyasla, yüksek temas riski olan COVID-19 yoğun bakım ünitesi personelinin, anksiyete ve COVID-19 korkusu yaşama olasılığı yaklaşık iki kat, depresyon ve stresten muzdarip olma olasılığı 3,5 kat daha fazlaydı. Sonuç: COVID-19 pandemisi, yoğun bakım personelinin ruh sağlığını olumsuz etkilemiştir. COVID-19 yoğun bakım ünitesinde çalışan kadın ve hemşirelerin ruh sağlığına dikkat edilmelidir. Yoğun bakım çalışanlarının ruh sağlığı, sağlık iş gücünün korunması için desteklenmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of The Mental Status Of Covid-19 Intensive Care Unit and General Intensive Care Unit Staff
2021
Yazar:  
Özet:

Aim: The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic may predispose front-line intensive care staff to experience mental health problems. The aim of this study was to compare the COVID-19 fear experienced by COVID-19 intensive care unit staff and general intensive care unit staff, and the effects of this fear on mental health. Material and Methods: In this cross-sectional study, a total of 156 participants, 90 (57.7%) participants from the COVID-19 intensive care unit and 66 (42.3%) from the general intensive care unit, were included. A printed questionnaire consisting of the Fear of COVID-19 Scale (FCV-19S), Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21), and demographic data were used. Results: Female gender, being a nurse, and working in COVID-19 intensive care unit, were associated with higher depression, anxiety, and stress scores. A significant relationship was found between fear of COVID-19 and depression (ρ=0.399, p=0.044), anxiety (ρ=0.456, p=0.019), and stress (ρ=0.418, p=0.033). Furthermore, as compared to general intensive care unit staff, COVID-19 intensive care unit staff who may have high-risk contact were approximately twice times more likely to experience anxiety and fear of COVID-19 and 3.5 times more likely to suffer from depression and stress. Conclusion: The COVID-19 pandemic has adversely affected the mental health of intensive care staff. Attention should be paid to the mental health of females and nurses working in the COVID-19 intensive care unit. The mental health of intensive care workers should be supported to protect the health workforce.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Düzce Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 789
Atıf : 912
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi