Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 7
Rusya-Ukrayna Savaşının Borsa İstanbul BİST 100 Endeksine Etkisinin Olay Çalışması ile Analizi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Dünya’nın bir tarafında yaşanan krizler, savaşlar gibi olaylar sadece olayın taraflarını değil küresel boyutta birçok ülkeyi etkilemektedir. Savaş yaşanan ülkeler ile ticari ilişkisi fazla olan ülkeler bu süreçten daha fazla etkilenmektedir. Türkiye hem Rusya Federasyonu hem de Ukrayna ile yüksek seviyelerde ithalat ve ihracat yapmaktadır. Dolaysıyla Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında yaşanan savaştan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Bu çalışmada Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ve uluslararası örgütlerin yaptığı yaptırımların Borsa İstanbul BİST 100 endeksine etkisi incelenmiştir. Çalışma kapsamına iki olay ele alınmıştır. Birinci olay Rusya’nın Ukrayna’ya savaşının başladığı gün olurken ikinci olay ise Rusya’nın Swift sisteminden çıkarılacağına dair duyurunun yapıldığı gün seçilmiştir. Çalışmada Olay Çalışması (Event Study) metodu kullanılmıştır. Her iki olay tarihinden 10 gün önce ve sonrası olay penceresi olarak kabul edilmiştir. Olay pencerelerinde belirlenen her bir gün için 11 gün ile 360 gün öncesinin ortalama getirileri hesaplanarak, her bir günün endeks getirisinden çıkarılarak anormal getiriler elde edilmiştir. Elde edilen bu getirilere z testi uygulanmış, %95 güven aralığında anormal getirilerin varlığı incelenmiştir. Z testi sonucunda iki olay pençesinde, olay gününe yakın günlerde BİST 100 endeksinde anormal getiriler saptanmıştır. Daha sonraki aşamada belirlenen gün aralıklarında ([-10, +10], [-10,0], [-5,0], [0.+5] ve [0, +10]) anormal birikimli ortalama getiriler hesaplanmış (CAAR) ve t testi uygulanmıştır. Iki olay sonrası [0, +5] ve [0, +10] CAAR değerlerin daha yüksek olduğu görülmektedir. CAAR değerlerinin istatistiki olarak anlamlılığı incelendiğinde %95 güven aralığında tüm olay aralıklarında anlamlı olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 376
2023 Impact/Etki : 0.09
Turkish Studies Economics, Finance, Politics