Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Tasavvufî Bir Terim Olarak İlahî Aşkın Âşık Edebiyatına Yansıması: Âşık Ömer Örneği
2023
Dergi:  
Külliye
Yazar:  
Özet:

Millî kökten beslenen Türk saz şiiri XVII. yüzyılda divan şiiri ve dinî-tasavvufî Türk şiirinin etkisinde kalmış, âşıklar aruzlu türlerde örnekler vermiş, sözlü gelenek üzerine gelişen âşıklık geleneğinde divanlar tertip edilmiş, zayıf aruzlu manzumelerin yanında çok başarılı aruzlu şiirler yazılmış, bu vesile ile âşık şiiri aydın tabaka arasına girmiş ardından saray eşrafından rağbet görmeye başlamıştır. Âşık Ömer, yaşadığı devrin en üretken ve başarılı şairlerinden biridir. Hakikate aşk yolu ile varmaya çalışan mutasavvıfların işlediği duyguları şiirlerine yansıtan Âşık Ömer'in mutasavvıf bir şair olmadığı; ancak âşıklık geleneği içinde beslendiği kaynaklar sayesinde şiirlerine dervişâne ve sufiyâne bir misyon yüklediği değerlendirilmektedir. Âşık Ömer, şiirlerinde Türk kültürünün önemli bir parçası olan tasavvuf ile varlık ve birlik anlayışını aşk ile tanıyan, yorumlayan aynı zamanda şiirleri aracılığı ile dinî ve felsefi anlayışı topluma nakletme misyonunu üstlenmektedir. Bu çalışmada öncelikle âşıklık geleneğinin İslam öncesi dönemde de dinî esaslı bir fonksiyona sahip olduğu, geleneği besleyen en kuvvetli unsurlardan biri olan mistik anlayışın Türk şiirine yansıdığı ve bu inanışın İslamî düşüncede özünü teşkil ettiği düşünülen ilahî aşk, Hz. Peygamber aşkı ve bezm-i elest kavramları Âşık Ömer'in şiirleri incelenerek ortaya konulmaya çalışılmıştır

Anahtar Kelimeler:

The Reflection Of Divine Love As A Sufi Term In Minstrel Literature: Ashik Omer Sample
2023
Dergi:  
Külliye
Yazar:  
Özet:

Turkish instrumental poetry, fed by national roots, in the seventeenth century, divan poetry, and the minstrels, who were influenced by religious-mystical Turkish poetry, gave examples of poetry written in aruz, in the tradition of minstrelsy that developed on the oral tradition, divans were arranged, besides the poems written in weak aruz, very successful poems were written in aruz. He entered among the intelligentsia and then began to attract attention from the people of the Ottoman palace. Âşık Ömer is one of the most productive and successful poets of his time. Âşık Ömer, who reflects the feelings of the mystics who try to reach the truth through love, is not a sufi poet, but it is considered that he ascribed a dervish and mystic mission to his poems thanks to the sources he was fed in the tradition of minstrelsy. Âşık Ömer, who interprets the Sufism, which is an important part of Turkish culture, and the understanding of existence and unity with the love of God in his poems, also undertakes the mission of conveying the religious and philosophical understanding to the society through his poems. In this study, first of all, the concept of mysticism, which is one of the strongest elements that feeds the tradition, in which the tradition of minstrelsy had a religious-based function in the pre-Islamic period, is reflected in Turkish poetry and the concepts of love of God, love of the Prophet Muhammad and bezm-i elest, which are thought to constitute the essence of this belief in Islamic thought, are discussed in Âşık Ömer. His poems have been studied and tried to be revealed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Külliye

Dergi Türü :   Uluslararası

Külliye