Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 38
HARFLERİN OLUŞUM SEBEPLERİ
2010
Dergi:  
Akif
Yazar:  
Özet:

olarak Sibeveyh’in (ö.180) el-Kitab isimli eseriyle birlikte yazılı hale gelmiştir. Sibeveyh’in bu ilmi hocası ve aruz ilminin kurucusu olan el-Halil b. Ahmed’den (ö.175) aldığı, tüm Arap dili bilimleriyle uğraşanların ittifak ettiği bir gerçektir. Sibeveyh ve Sibeveyh’ten sonraki nahivciler fonetik konusunu, nahiv eserlerinde sadece bir başlık ayırarak incelememiş, gerek duyulduğunda başka bölümlerde de konuya değinmişlerdir. Nahiv eserleriyle birlikte tefsir ve kıraat eserleri de dil/konuşma seslerine dair izlenim ve tespitlere yer vermiş, ancak rivayete dayalı ve uygulamaya yönelik pratik bilgiler olmanın ötesine geçmemiştir. Sibeveyh’ten sonra bir süre nahiv eserlerinin bir bölümü olarak devam eden Arap fonetiği hicri dördüncü asrın birinci yarısında ilk olarak Ebu Müzâhim Musa b. Ubeydullah el-Hâkânî’nin (ö.325) telif ettiği eserle müstakil bir ilim halini almıştır. Hedefi, Kur’anı doğru okumayı öğretmek olan bu eserlere sonraki dönemlerde kısaca Tecvid adı veril- miştir. Hicri dördüncü asırdan sonraki dönemlerde de nahiv eserleri fonetik konusuna yer vermeye devam ettiyse de Arap fonetiği ağırlıklı olarak Tecvid eserlerinin konusu olmuş ve bu alanda gelişim göstermiştir. Ne var ki Tecvid, hedefi itibariyle pratiğe yönelik, kısa ve öz anlatımlı olmak durumundaydı. Genel geçer ses değişim yasalarına veya morfolojik açıklamalara yer vermesi beklene- mezdi. Aynı dönemin sonlarına doğru İbn Cinnî, (ö.392) neredeyse fonetik ko- nularının tamamını içine alan müstakil bir eser kaleme alarak kısmen de olsa bu boşluğu doldurmuştur. Hicrî 5. asırda İbn Sina’nın (ö.428) kaleme aldığı Esbâbu Hudûsi’l-Hurûf isimli eser ise ne Tecvid eserlerine benziyor ne de İbn Cinnî’nin çalışmasına. Harflerin oluşum biçimlerini konu alan bu küçük risale ilk bakışta Tecvid’in bir alternatifi olarak görünse de kullandığı kavramlar ve konu başlıkları öyle olmadığını açıkça göstermektedir. Öte yandan fonetiğin bütün konularını içine alan bir risale olduğu da söylenemez. Bir hekim olan İbn Sina incelemesinde gırtlağın anatomisine yer vermiş ve ses olgusunu fizikî bir olay olarak ele almıştır. Bu yönüyle tabiat/heyet konulu bir risale olduğu söylenebilir

Anahtar Kelimeler:

Causes of Harmony
2010
Dergi:  
Akif
Yazar:  
Özet:

It was written by Sibeveyh (p.180) along with the book called El-Kitab. This is a fact that Sibeveyh has received from al-Halil b. Ahmed (175 BC), the founder of the science and the founder of the arise, all those who deal with the Arabic language sciences are allied. After Sibeveyh and Sibeveyh, the nahivists have not studied the phonetic topic in the nahiv works by dividing only one title, but they have also referred to it in other sections when needed. Together with the works of Nahiv, the works of the interpretation and the crater also brought the impressions and discoveries about the sounds of the language/speech, but did not exceed the fact that it was practical knowledge based on the riviet and aimed at implementation. After Sibeveyh for a while continued as a part of the Nahiv works of the Arabic fonetics in the first half of the fourth century of the Hicri first to Abu Musa b. He has made the knowledge of the Qur’an, and he has made the knowledge of the Qur’an, and he has made the knowledge of it. The purpose of teaching the Qur’an to read the Qur’an is to be given a short term in the subsequent period. In the following periods of the fourth century, the Nahiv works continued to be focused on the phonetic subject, but Arab phonetic was mainly the subject of the Tecvid works and developed in this field. However, Tecvid had to be practical, short and self-telling. The general transition is expected to include the laws of voice change or morphological explanations. By the end of the same period, Ibn Cinnî (p.392) took a special work in which almost all of the phonetic co-numbers were included and partially filled this emptiness. In the fifth century of Ibn Sina (E. [42] And the work of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name of the name. This small narrative on the forms of the letters clearly shows that the concepts and subjects used by Tecvid, though it appears to be an alternative at first glance, are not the same. On the other hand, it is not possible to say that there is a plot that includes all the subjects of phonethics. A doctor, Ibn Sina, examined the anatomy of the throat and considered the sound phenomenon as a physical event. It can be said that there is a nature-related issue.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akif

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 4.737
Atıf : 16.410
2023 Impact/Etki : 0.053
Akif