Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 45
 İndirme 3
GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİ ÇOCUKLARIN TÜRKÇE ERKEN OKURYAZARLIK BECERİLERİNE YÖNELİK ÖĞRENME İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ
2021
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı Türkiye’ de yaşayan 4-6 yaş grubu Suriyeli göçmen çocukların Türkçe erken okuryazarlık becerilerine yönelik ihtiyaçlarını belirlemektir. Çalışma grubunun belirlenmesinde Türk Kızılay Gaziantep Toplum Merkezi’nde kayıtlı 40 Suriyeli göçmen çocuğun ailelerine ulaşılarak araştırma ile ilgili bilgi verilmiş, araştırmaya katılmak isteyenler seçilmiştir. Veri toplama ve verilerin analizi süreçleri nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen göçmen çocukların Türkçe erken okuryazarlık becerilerini değerlendirme aracı ve uygulama sırasında kullanılacak bir gözlem formu kullanılarak toplanmıştır. Değerlendirme aracı ifade edici dil becerileri, alıcı dil becerileri, ses bilgisel farkındalık, yazı farkındalığı, görselleri eşleştirme, yazma öncesi becerileri boyutlarını içermektedir. Değerlendirme aracından elde edilen nicel veriler ve uygulayıcıların gözlem notlarına dayalı nitel verilerin analiz aşamasında, nicel ve nitel analiz yöntemleri birbiriyle ilişkilendirilerek bütüncül analizler yapılmıştır. Elde edilen bulgular çocukların Türkçe dilsel farkındalık düzeylerinin genel olarak %70’ in altında olduğunu göstermektedir. Buna göre geliştirilecek bir öğretim programında ifade edici dil becerileri, alıcı dil becerileri, ses bilgisel farkındalık, yazı farkındalığı, görselleri eşleştirme, yazma öncesi becerilerine yönelik kazanımlara yer verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

GEÇİCİ KORUMA ALTINDAKİ SURİYELİ ÇOCUKLARIN TÜRKÇE ERKEN OKURYAZARLIK BECERİLERİNE YÖNELİK ÖĞRENME İHTİYAÇLARININ BELİRLENMESİ
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to identify the needs of children from the 4-6-year-old Syrian immigrants living in Turkey for early Turkish literature skills. In the determination of the work group, the 40 Syrian immigrant children registered in the Turkish Red Gaziantep Social Center have been given information about the research, selected those who want to participate in the research. Data collection and data analysis processes are carried out using qualitative and quantitative research methods. The data was collected by researchers using an instrument to evaluate the early literary skills of immigrant children and an observation form to be used during the application. The evaluation tool includes the dimensions of expressive language skills, receiver language skills, voice cognitive awareness, writing awareness, matching images, pre-writing skills. In the analysis phase of the quantitative data obtained from the evaluation tool and the quality data based on the observation notes of the practitioners, the quantitative and quality analysis methods have been linked to each other and comprehensive analysis has been carried out. The findings show that children’s level of Turkish language awareness is generally below 70%. According to this, a curriculum to be developed should include expressive language skills, recipient language skills, voice cognitive awareness, writing awareness, matching images, pre-writing skills.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.399
Atıf : 10.286
Milli Eğitim Dergisi