Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 18
 İndirme 10
AYHAN BOZFIRAT’IN YAPITLARINDA SINIFSAL EŞİTSİZLİK VE ADALET İLİŞKİSİ
2019
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yapıtlarının tamamı 1970-1980 arasında yayımlanmış olan Ayhan Bozfırat (1932- 1981), Türk edebiyatı tarihinde yeterince tanınan bir yazar değildir. Bu çalışmanın amacı, Bozfırat’ın eserlerini sınıfsal eşitsizlik ve adalet kavramları çerçevesinde Marksist eleştiriden yararlanarak çözümlemektir. Bu çerçevede yazarın İstasyon (1971) ve Fırıldak (1972) adlı hikâye kitapları; Osman (1972) [Sokakta Tek Başına adıyla 2008], Akraba Hasan (1972), Hayri Usta (1975) adlı çocuk kitapları; Dört Yol Ağzındaki Ev (1976) adlı tek romanı ve Sokak Lambaları (1980) adlı son hikâye kitabından örnekler verilmiştir. Ayhan Bozfırat, çocuk kitapları da dâhil olmak üzere eserlerinde sınıfsal bakış açısını kullanan bir yazardır. Eserlerinde adalet temasını sorgulayarak tarihsel ve toplumsal bir bağlamda ele almış ve geniş ahlak ilkeleri çerçevesinde değerlendirmiştir. Bu çalışmada farklı toplumsal sınıflardan gelen öykü ve roman kişilerinin birbiriyle etkileşimi ve sınıfsal eşitsizliğe dair algıları üzerinde durulmakta, gündelik öznel deneyimlerinin adalet anlayışlarını nasıl biçimlendirdiği tartışılmaktadır. Yapıtların söyleminde öne çıkan emek, dayanışma, paylaşma, eşit ve özgür bir dünya için mücadele kavramları; dezavantajlı gruplara olası güçlenme yollarını açmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

Ayan Bozfirat's Sinifsal Equality and Justice Relationship
2019
Yazar:  
Özet:

Ayhan Bozfırat (1932-1981), who has published all his works between 1970 and 1980, is not a well-known writer in the history of Turkish literature. The aim of this study is to analyze Bozfırat’s works by using Marxist criticism in the framework of class inequality and justice concepts. In this framework, the author’s story books, Station (1971) and Fırıldak (1972); Osman (1972) [Only on the street 2008], the family Hasan (1972), the great master (1975); the only novel, House on the Four Ways (1976) and the last story book, Street Lights (1980) are given examples. Ayhan Bozfırat is a writer who uses classical perspective in his works, including children's books. In his works, he discussed the issue of justice in a historical and social context and evaluated it in the framework of broad moral principles. This study focuses on the story and the perceptions of interaction and class inequality of people from different social classes, and discusses how their daily subjective experiences shaped the perceptions of justice. The concepts of labour, solidarity, sharing, struggle for a world of equality and freedom, which stand out in the speech of the works, open the ways of potential strengthening for disadvantaged groups.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 224
Atıf : 317
2023 Impact/Etki : 0.036
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi