Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 32
 İndirme 3
TÜRKİYE’DE DIŞ TİCARET ve ÇEVRE KİRLİLİĞİ İLİŞKİSİNİN KİRLİLİK SIĞINAĞI HİPOTEZİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
2021
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dış ticaret ve çevre arasındaki ilişki, dış ticaretin serbestleşmeye başlamasıyla bir takım çevresel sorunları da beraberinde getirmektedir. Ülkelerin dış ticaret politikaları için aldıkları kararların, birçok alanda olduğu gibi çevre konusunu da etkilediği görülmektedir. Özellikle küreselleşmenin ve dış ticaretteki serbestleşmenin olumlu ve olumsuz yönleri bu etkiyi daha belirgin hale getirmektedir. Literatüre bakıldığında çevre kirliliği ve dış ticaret üzerine yapılan çalışmaların “Çevresel Kuznets Eğrisi Hipotezi, Kirlilik Sığınağı Hipotezi ve Kirlilik Hale Hipotezi” kapsamında değerlendirildiği görülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkeler sınıfında yer alan Türkiye ekonomisinde uluslararası ticaretten kaynaklı Kirlilik Sığınağı Hipotezinin geçerli olup olmadığının sınanmasıdır. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde çevre kirliliği ile dış ticaret arasındaki ilişki 1960-2016 yılları arası dönemde incelenmektedir. Kişi başına karbondioksit salınımı, kişi başına milli gelir ve dışa açıklık oranı parametre olarak kullanılmıştır. Perasan vd. (2001) tarafından geliştirilen ARDL sınır testinin uygulandığı çalışmada değişkenler arasında uzun dönem eşbütünleşme ilişkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde “Kirlilik Sığınağı Hipotezinin” analize konu olan dönem için Türkiye’de geçerli olduğunu göstermektedir. 

Anahtar Kelimeler:

The Evaluation Of The Relationship Between Foreign Trade and Environmental Pollution In Turkey Within In The Perspective Of Pollution Haven Hypothesis
2021
Yazar:  
Özet:

The relationship between the foreign trade and environment has brought about some environmental concerns with the liberalization of the foreign trade. It is clearly seen that the decisions made by the countries for the sake of trade policies have affected the issue of environment as well as other fields. The positive and negative sides of globalization and the liberalization of the foreign trade have sharpened this impact. In the related literature, the studies regarding environment pollution and foreign trade have focused on “the Environmental Kuznets Curve Hypothesis, the Pollution Haven Hypothesis and the Pollution Halo Hypothesis”. Relatedly, the aim of this study is to test whether the Pollution Haven Hypothesis is effective, as a result of foreign trade, in the economy of Turkey, which is acknowledged as one of the developing countries. In this study, the relationship between environmental pollution and the foreign trade in Turkey is investigated between 1960 and 2016. Carbon Dioxide emissions and Gross Domestic Product (GDP) per capita as well as the rate of openness are the parameters used. After applying the ARDL Bounds Test, developed by Perasan et al. (2001), the results have shown that there is a long-term cointegration relationship among the variables. The findings have also posed that the Pollution Haven Hypothesis is effective within the time period in Turkey.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.787
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi