Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Determining the tolerance of the Turkish hazelnut cultivars (Coryllus avellana) against the pathovar Xanthomonas arboricola pv. corylina (causing agent of fireblight)
2021
Dergi:  
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Türk fındık çeşitlerinin bakteriyel yanıklığa sebep olan Xanthomonas arboricola pv. corylina patojenine karşı toleranslarının saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Materyal olarak Acı, Çakıldak, Foşa, İncekara, Kalınkara, Kan, Kargalak, Kuş, Mincane, Palaz, Sivri, Tombul, Uzunmusa, Yassı Badem ve Yuvarlak Badem Türk fındık çeşitleri kullanılmıştır. Xanthomonas arboricola pv. corylina bakterisinin araziden izole edilen AT8/Z ırkı test edilmiştir. Bakteriyel yanıklık toleransını tespit etmek için enefekte olmuş yaprak yüzdesi ve yaprak lezyon derecesi parametreleri ölçülmüştür. Araştırma Bulguları: Bu doğrultuda toplam lezyonlu yaprak oranı esas alındığında %17.57 ile İncekara çeşidi en az lezyonlu yaprak oranına, %77.51 ile Yassı Badem çeşidi ise en fazla lezyonlu yaprak oranına sahip olmuştur. Yaprak lezyon derecesi incelendiğinde Yassı Badem en yüksek (3.00), İncekara is en düşük (1.34) puanı almıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, Yassı Badem bakteriyel yanıklığa en duyarlı, İncekara ise en toleranslı fındık çeşidi olarak tespit edilmiştir. Fındık yaprak ekstraktlarının patojene karşı göstermiş olduğu antimikrobiyal etki bakımından 20 mm çap ile en yüksek Mincane çeşidinde belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma ile ülkemizde yetiştiriciliği yapılan Türk fındık çeşitlerinin Xanthomonas arboricola pv. corylina patojenine karşı toleransları saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, bu patojen karşı dayanıklı çeşit ıslahı çalışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
Determining The Tolerance Of Various Turkish Hazelnut Cultivars (coryllus Avellane L.) Against Xanthomonas Arboricola Pv. Corylina
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: This study was conducted to define the tolerance of various hazelnut cultivars against Xanthomonas arboricola pv. corylina causing agent of bacterial blight. Material and Methods: The Turkish hazelnut cultivars (Acı, Çakıldak, Foşa, İncekara, Kalınkara, Kan, Kargalak, Kuş, Mincane, Palaz, Sivri, Tombul, Uzunmusa, Yassı Badem and Yuvarlak Badem) were used as plant material. AT8/Z strain of Xanthomonas arboricola pv. corylina isolated from the field was tested. Parameters measured to detect bacterial blight tolerance were infected leaf percentage and leaf lesion rate. Results: İncekara showed the minimum percentage of infected leaves (%17.57) and Yassı Badem reflected the highest (%77.51). Yassı Badem had the highest leaf lesion degree (3.00) and İncekara the lowest (1.34). The results suggested that Yassı Badem cultivar was the most susceptible and İncekara the most resistant to the pathogen. The highest antimicrobial activity was represented by Mincane with leaf diameter of 20 mm. Conclusion: In this study, resistance to Xanthomonas arboricola pv. corylina pathogen tolerance of Turkish hezelnut cultivars grown in our country was determined. It is thought that the results obtained from the study will shed light on the breeding studies of resistant varieties against this pathogen in the future.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.076
Atıf : 5.884
2023 Impact/Etki : 0.297
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi