Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 7
HEMŞİRE VE EBELERİN DOĞUM ŞEKLİ TERCİHLERİNİN İNCELENMESİ; BİTLİS ÖRNEĞİ
2020
Dergi:  
Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma hemşire ve ebelerin doğum şekli tercihlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan araştırma, Ağustos-Eylül 2019 tarihleri arasında Bitlis devlet hastanesi ve Bitlis Tatvan devlet hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini bu iki hastanede çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden kadın hemşire ve ebeler oluşturmuştur (N:253). Araştırma 208 gönüllü katılımcı ile tamamlanmış olup evrenin %82,21’ine ulaşılmıştır. Verilerin toplanılmasında anket formu kullanılmış olup verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma) ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 20 istatistik paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Örneklemi oluşturan kadınların % 81,7’si hemşire, %18,3’ünü ebe olarak çalışırken, %52,4’ ü evli, %47,6’sı bekar olup, yaş ortalamaları 29,55±6,42 olarak hesaplanmıştır. Evlilerin %88,73’nün gebelik deneyimlediği, ilk gebeliklerini ise çoğunluğun 20-30 yaşları arasında (%87,5) gerçekleştirildiği görülmüştür. Gebelik deneyimleyenlerin doğum öncesi planlamış oldukları doğum şeklinin %63,6’sının vajinal, %36,4’ünün sezaryen olduğu saptanmış olup, gerçekleştirilen doğum şekillerine bakıldığında ise %40,2’sinin vajinal, %59,8’inin sezaryen doğum gerçekleştirdiği saptanmıştır. Gebelik deneyimleyenlerin planlamış oldukları doğum şekli ile gerçekleştirmiş oldukları doğum şekli ve gerçekleştirdikleri doğum şekli ile kadınlara önerdikleri doğum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Kadınların meslekleri ile gerçekleştirdikleri doğum şekli arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p> 0,05). Sonuç: Hemşire ve ebelerin doğum şekli tercihlerine ve kadınlara önerdikleri doğum şekli tercihlerine bakıldığında vajinal doğum oranının yüksek olduğu saptanmıştır. Fakat gerçekleştirdikleri doğum şeklinde sezaryen oranının yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sebeplere rağmen vajinal doğumun tercih edilmesi ve önerilmesi ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir. Anahtar sözcük: Hemşire, Ebe, doğum şekli tercihi,

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 33
Atıf : 3
Kadın Sağlığı Hemşireliği Dergisi