Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
GMAW KAYNAK YÖNTEMİ İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ FARKLI PASLANMAZ ÇELİKLERİN MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNE KULLANILAN İLAVE TELİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ
2023
Dergi:  
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ferritik ve östenitik paslanmaz çelikler birçok endüstriyel alanda bir arada kullanılmaktadır. Bu durumda bu iki paslanmaz çelik türünün birleştirilmesini zorunu hale getirmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar incelendiğinde genelde kaynak akımı, kaynak hızı vb parametreler üzerinde yoğunlaşıldığı görülürken kaynak telinin birleştirmeler üzerindeki etkisi araştıran çok az çalışmaya rastlanmıştır. Bu nedenle bu çalışmada kaynak ilave telinin birleştirmenin mekanik ve mikroyapısına etkilerini incelemek için AISI 304 östenitik paslanmaz çelik ile AISI 430 ferritik paslanmaz çelik farklı kaynak hızlarında GMAW kaynak yöntemi ile birleştirilmiştir. Daha sonra yapılan kaynaklı birleştirmenin makro ve mikroyapı özelliklerini tespit etmek içinde mikroyapı çalışmaları gerçekleştirilirken mekanik özelliklerini belirlemek içinde sertlik, çekme testleri uygulanmıştır. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda kaynak metalinin mikroyapısının martenzit+ östenit + ferritten oluştuğu görülmüştür. Sertlik ölçüm sonuçlarında ise en sert bölgenin kaynak metali olduğu belirlenirken 308L kaynak teli ile birleştirilen numunelerin sertlik ölçümleri 309LSi kaynak teli ile birleştirilen numunelere oranla daha yüksek çıkmıştır. Kaynak tellerinin kaynak metaline Mn ve Cr gibi dayanım artırıcı elementler katması sebebiyle üretilen tüm kaynaklı birleştirmelerin çekme dayanımı AISI 430 ana malzemeden daha yüksek ölçülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Investi̇gati̇on Of The Effect Of The Addi̇ti̇onal Wi̇re Used On The Mechani̇cal and Mi̇crostructural Properti̇es Of Di̇fferent Stai̇nless Steels Joi̇ned By Gmaw Weldi̇ng Method
2023
Yazar:  
Özet:

Ferritic and austenitic stainless steels are used together in many industrial areas. in this case has makes it necessary to join these two types of stainless steel. When the studies carried out to date are examined, it is seen that generally focused on parameters such as welding current, welding speed, etc., there are very few studies investigating the effect of welding wire on joints. There fore in this study, AISI 304 austenitic stainless steel and AISI 430 ferritic stainless steel were joined with GMAW welding method at different welding speeds in order to examine the effects of weld additional wire on the mechanical and microstructure of the joint. While microstructure studies were carried out to determine the macro and microstructural properties of the welded joint, hardness and tensile tests were applied to determine its mechanical properties. As a result of the studies, it has been observed that the microstructure of the weld metal consists of martensite + austenite + ferrite. In the hardness measurement results, it was determined that the hardest region was the weld metal, while the hardness measurements of the samples joined with 308L welding wire were higher than the samples joined with 309LSi welding wire. The tensile strength of all welded joints produced was higher than the AISI 430 base material, as the welding wires add strength-enhancing elements such as Mn and Cr to the weld metal.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 495
Atıf : 1.000
2023 Impact/Etki : 0.159
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi