Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Kadmiyum ile kirli alanlarda bitki besin elementlerinin alınımı üzerine indol asetik asitin etkisi
2019
Dergi:  
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada amaç; çeşitli nedenler sonucunda ortamlarda birikmiş olan kadmiyumun bitki tarafından alınmasını azaltmak amacı ile uygulanan indol asetik asitin, bitki besleme amacı ile verilen besin elementlerinin alımı ve birikimi üzerine etkisinin belirlenmesidir. Denemede materyal olarak; 5 kadmiyum dozu (0, 50, 100, 150, 200 µM Cd) ve 3 indol asetik asit dozu (0; 1 ve 10 µM), ortam materyali olarak perlit ve bitki materyali olarak da marul kullanılmıştır. Bitkiler Hoagland besin solusyonu ile yetiştirilmiş, hasat edilmiştir. Hasattan sonra bitki örneklerinin yaş ve kuru ağırlığı, yaprak en, boy ve nem içeriği, fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), kükürt (S), demir (Fe), mangan (Mn) içerikleri belirlenmiştir. Denemeden elde dilen sonuçlara göre bitki yaş ve kuru ağırlığı 0 ve 50 µM Cd olan ortamda artan IAA dozuna bağlı olarak artış göstermiş ancak Cd dozunun artmaya devam etmesi ile azalmıştır. İndole asetik asit uygulanmayan ortamda bitkilerin fosfor, kükürt ve potasyum içerikleri artan Cd dozları ile artış göstermiş ancak doz 200 µM Cd çıktığında azalmıştır. Bitkilerin fosfor, kükürt ve potasyum içerikleri ortamda Cd konsantrasyonu artarken yapılan IAA uygulamaları ile artış göstermiştir, 200 µM Cd olan ortamda 10 µM IAA uygulamasında azalma olmuştur. Bitkilerin demir içeriği Cd birikimi olmayan ortamda 1 µM IAA kullanımında artış göstermiş IAA dozu 10 µM olunca azalmıştır. Mangan içeriği ise Cd uygulanmayan ortamdaki bitkilere yapılan IAA uygulaması ile kontrole göre azalmıştır. Mangan içeriği 50 ve 100 µM Cd uygulanmış ortamda demir içeriği ise 50, 100, 150 µM Cd uygulanmış ortamda yapılan IAA uygulaması ile kontrole göre azalış göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effect of indol acetic acid on the absorption of plant nutrients in cadmium and dirty areas
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the effect of indol acetic acid, used in order to reduce the intake of cadmium accumulated in the environment due to various reasons, on the intake and accumulation of nutrient elements given for plant nutrition purposes. As material in the trial; 5 doses of cadmium (0, 50, 100, 150, 200 μM Cd) and 3 indol doses of acetic acid (0; 1 and 10 μM), perlit as medium material and marul as plant material was also used. Plants are grown, harvested with Hoagland nutritional solution. After the harvest, the age and dry weight of the plant samples, the leaf min, the height and moisture content, the content of phosphorus (P), potassium (K), magnesium (Mg), calcium (Ca), sulfur (S), iron (Fe), manganese (Mn) are determined. According to the desired results obtained from the test, the plant’s age and dry weight increased due to the increased IAA dose in the 0 and 50 μM Cd environments, but it decreased with the continued increase of the Cd dose. In the unapplicated environment, the content of phosphorus, sulfur and potassium in the plants increased with increased Cd doses, but the dose was reduced when 200 μM Cd came out. The content of phosphorus, sulfur and potassium in plants has increased with IAA applications performed while the concentration of Cd in the environment increases, with a decrease in the application of 10 μM IAA in the 200 μM Cd environment. The iron content of plants has increased in the use of 1 μM IAA in a non-Cd accumulation environment when the IAA dose is reduced to 10 μM. The manganese content has been reduced according to the control by the IAA applied to plants in the unapplicated environment. The manganese content is 50 and 100 μM Cd in the applied environment, while the iron content is 50, 100, 150 μM Cd in the applied environment has been reduced according to control with the IAA applied.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 155
Atıf : 698
2023 Impact/Etki : 0.256
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi