Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Sınır Adaleti ve AİHM’nin Geçici Tedbir Kararları Üzerine Kritik Bir İnceleme
2022
Dergi:  
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale, günümüz dünyasında sınır adaleti ve mültecilik kavramlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Mahkeme İçtüzüğü madde 39’da yer alan geçici tedbir kararları ile bağlantılı olarak inceler. Makale mülteci-devlet ilişkisi analizini sınır adaleti terminolojisi bünyesinde konumlandırır. Bununla amaç, uluslararası hukuk düzleminde, devletlerin sınır güvenliği kaygılarına ve mültecilerin sığınma başvurularını değerlendirmek yükümlülüklerine ışık tutmaktır. Devam eden tartışma, sınır adaleti kavramının eleştirel bir incelemesini sağlar ve Avrupa kıtasındaki bazı devletlerin mültecilerin sığınma başvurusu yapmalarını engelleyici yönde tutum gösterdikleri ve onlara karşı hukuka aykırı eylemlerde bulundukları durumları örneklendirerek tartışmasını derinleştirir. Bahsi geçen hukuka aykırı haller, mültecilerin kara veya denizde geri itilmeleri örneklerinde toplanır. Bu bağlamda, AİHM’nin mahkeme içtüzüğünde acil müdahale gerektiren durumlar için uygulanmak üzere düzenlenmiş olan geçici tedbir kararları, geri itme olayları dikkate alınarak irdelenecektir. Çünkü bu kararlar, geri itme operasyonları gibi devletlerin hukuka aykırı eylemlerini durdurucu ve dolayısıyla mülteciyi koruyucu etki gösterebilecek niteliktedir. Nihayetinde makale, uluslararası hukuk bünyesinde mültecilerin korunması için mevcut olan düzenlemeleri, bahsi geçen devletlerin hukuka aykırı uygulamaları ve AİHM’nin bu devlet uygulamaları karşındaki etkinliği ile ortaya çıkan sonuçları kritik bir gözle bir araya getirerek, öneri ve tespitleriyle birlikte analizini tamamlar.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 970
Atıf : 4.566
2023 Impact/Etki : 0.083
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi